Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ο εφιάλτης της Τουρκίας: Μετά τα Rafale, η ώρα των F-35 – Το παρασκήνιο για την απόλυτη κυριαρχία στον αέρα

Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις το σχέδιο ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας όχι απλά υπάρχει αλλά και εκτελείται με στόχο τα ελληνικά «γεράκια» όχι μόνο να διατηρήσουν την κυριαρχία αλλά και να μετατραπούν σε μια από τις πιο ισχυρές αεροπορίες στον κόσμο

430.000 ώρες πτήσης συμπλήρωσε ήδη το F-35 την ώρα που περισσότερα από 690 μαχητικά 5ης γενιάς έχουν πουληθεί, με συνολικά έως τώρα 11 χώρες να έχουν αποκτήσει ή να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, χρόνο με το χρόνο, παρτίδα με τη παρτίδα και όσο προχωρούν οι παραγγελίες και κατά συνέπεια η αύξηση της γραμμής παραγωγής αλλά και των ανταλλακτικών μειώνεται η τιμή του μαχητικού αλλά και το κόστος χρήσης.

Έτσι η τιμή ενός F-35 όπως αναφέρει η Lockheed Martin έχει μειωθεί στα 77.9 εκατ. $ στην τελευταία παρτίδα που κατασκευάζεται (LOT 14)  έναντι 82,4 εκατ. $ στην LOT 12, ενώ σε σχέση με το πρώτο μαχητικό το κόστος έχει μειωθεί κατά 70%. Αντίστοιχα έχει πέσει και το κόστος για κάθε ώρα πτήσης με τη διαφορά να κυμαίνεται σε σχέση με το 2015 κατά 44%. 

Η Πολεμική Αεροπορία δεν κρύβει τη θέλησή της αργά ή γρήγορα μετά το άλμα με την απόκτηση του Rafale να κάνει και την υπέρβαση εντάσσοντας και το πανίσχυρο μαχητικό 5ης γενιάς στο οπλοστάσιό της. Το μοναδικό άλλωστε μαχητικό 5ης γενιάς το οποίο ήδη επιχειρεί και πωλείται στη Δύση αφού το F-22 παραμένει ακόμη το «επτασφράγιστο μυστικό’» της USAF. Η HAF έχει εκδηλώσει άλλωστε και εγγράφως το ενδιαφέρον της και μάλιστα αυτό αφορά και το ενδεχόμενο πώλησης από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ακόμα και μεταχειρισμένων F-35.

O σχεδιασμός της HAF προέβλεπε την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς πριν καν αποφασιστεί και προχωρήσει η συμφωνία για αγορά σε χρόνο ρεκόρ των Γαλλικών μαχητικών Rafale και ενώ στον προγραμματισμό βρισκόταν η αναβάθμιση των 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper. To γεγονός ότι έως τα τέλη του 2023 η HAF θα διαθέτει στον στόλο της 18 μαχητικά Rafale ενώ έως το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 σε Viper, όπως και η αναβάθμιση των F-16 block 50 δεν σημαίνει  ότι «παγώνει» και το ενδιαφέρον για το F-35. Άλλωστε όπως έχουν ήδη επισημάνει οι Αμερικανοί η αυξημένες πλέον παραγγελίες για το μαχητικό 5ης γενιάς σημαίνουν και σημαντική καθυστέρηση από μια πιθανή συμφωνία έως την παραλαβή του πρώτου μαχητικού. Η οποία μάλιστα όσο αυξάνονται οι παραγγελίες μπορεί να ξεπεράσει και τα πέντε χρόνια με τα έως τώρα δεδομένα.

Κατά συνέπεια εάν η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία αποφασίσουν οριστικά να προχωρήσουν στην απόκτηση F-35 ενδεχομένως έπειτα από την ολοκλήρωση παραλαβής των Rafale το 2023 και προχωρήσουν σε συμφωνία το πρώτο F-35 θα παραληφθεί έπειτα από το 2028 και σίγουρα όταν ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16. Και έως τότε ήδη υπάρχει η option με τους Γάλλους για απόκτηση επιπλέον Rafale ώστε να συγκροτηθεί και δεύτερη Πολεμική Μοίρα. 

Τα γεγονότα δείχνουν ότι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις το σχέδιο ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας όχι απλά υπάρχει αλλά και εκτελείται με στόχο τα ελληνικά «γεράκια» όχι μόνο να διατηρήσουν την κυριαρχία αλλά και να μετατραπούν σε μια από τις πιο ισχυρές αεροπορίες στον κόσμο. Την ώρα που οι γείτονες  τουλάχιστον στον τομέα των μαχητικών δείχνουν να βρίσκονται σε τέλμα. Στα μη επανδρωμένα πάντως και με τη μαζική κατασκευή του Akinci είναι ξεκάθαρο ότι έχουν κάνει άλματα γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Ελληνικό επιτελείο. 

Πηγή: newpost.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email