Την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ μαζεύονται όλοι γύρω από το τραπέζι. Στο τραπέζι επάνω υπάρχουν εννιά νηστίσιμα φαγητά. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία κρατάει ένα θυμιατό και θυμιάζει όλα τα φαγητά. Κατόπιν περνάει από τον καθένα χωριστά και τον σταυρώνει τρεις φορές λέγοντας ευχές. Μετά πηγαίνει στα δωμάτια τα οποία τα θυμιατίζει κι εκείνα .
Όταν γυρίσει στο τραπέζι παίρνει το μαχαίρι και σταυρώνει τρεις φορές το χριστόψωμο. Αμέσως μετά κόβει σε τρίγωνα κομμάτια το ψωμί και το μοιράζει σε όλους. Καθώς το μοιράζει εύχεται στον καθένα γεροσύνη καλοσύνη καλό μπερεκέτι και καλως ορίζουν τα Χριστούγεννα
Τ α ε ν ν ι ά φ α γ ι ά .
Όμως ας γυρίσουμε πίσω, στο τραπέζι (δείπνο) της παραμονής των Χριστουγέννων. Έπρεπε οπωσδήποτε τα φαγητα να είναι εννέα και μάλιστα νηστίσιμα. Είναι βαιβέως δύσκολο να μαγειρευτούν 9 φαγητά και μάλιστα χωρίς λάδι, αφού η παραμονή των Χριστουγέννων είναι αυστηρή νηστεία.
Γι’ αυτό και τα 9 φαγητά είναι εικονικά: ξερά φασόλια, ελιές, χαλβάς, κρεμύδι, αλατοπίπερο χωριστά σε δύο πιάτα για να είναι δύο τα φαγητά. Αλλά το τουρσί ήταν εκείνο που έλυνε οριστικώς το πρόβλημα. Χωριστά το λάχανο, χωριστά οι πιπεριές, οι ντομάτες κλπ. Θυμιατίζει ο νοικοκύρης και ανάβει κερί, το οποίο φωτίζει μέχρι τέλους του δείπνου.
Έπειτα τρώνε όλοι έστω και μικρή ποσότητα, από τα 9 φαγιά. Σήμερα, με το πάρασμα του χρόνου, αυτό το έθημο έχει ξεχασθεί, και μόνο κάποιες οικογένειες στα ωσριά του βόρειο Έβρου το θυμούνται και να το τηρούν.