Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Το ΑΠΘ προειδοποιεί για αναζωπύρωση του κορωνοϊού από τέλη Ιουλίου έως 15Αυγουστο – Συναγερμός από κρούσματα σε κατασκήνωση και γηροκομείο

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές τις προηγούμενες μέρες, μετά από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού αφενός σε ανήλικη σε παιδική κατασκήνωση στην Χαλκιδική και αφετέρου σε ηλικιωμένο σε γηροκομείο της Καβάλας.

Στην πρώτη περίπτωση, η ανήλικη ανέβασε δέκατα και μετά από 24 ώρες που τα συμπτώματα δεν ατόνησαν, πήγε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε έλεγχο που βγήκε θετικός για τον κορωνοϊό. Κατόπιν ο ΕΟΔΥ ζήτησε να ελεγχθούν άμεσα στην κατασκήνωση όσοι ήρθαν σε επαφή με την ανήλικη.

Στην δεύτερη περίπτωση 85χρονος που φιλοξενούνταν σε γηροκομείο της Καβάλας διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και μεταφέρθηκε άμεσα στο ειδικό τμήμα για τον κορονοϊό του νοσοκομείου Καβάλας. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΕΟΔΥ, καθώς κινητό του κλιμάκιο μετέβη στην Καβάλα προκειμένου να επισκεφθεί και να προβεί σε δειγματοληπτικά τεστ στους ηλικιωμένους και το προσωπικό του γηροκομείου. Ένα 24ωρο αργότερα έγινε γνωστό ότι όλα τα τεστ βρέθηκαν αρνητικά στον κορωνοϊό.

Μελέτη του ΑΠΘ προβλέπει έξαρση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα

Εν τω μεταξύ νέα στοιχεία δημοσιοποίησε το ΑΠΘ, από μελέτη την οποία διεξήγαγε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ) για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προειδοποιώντας για επικείμενη έξαρση της πανδημίας.

Μεταξύ των ευρημάτων τα οποία εντόπισε το εργαστήριο του ΑΠΘ, αναφέρεται πως ο αριθμός των δεκάδων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά την τελευταία εβδομάδα αποδεικνύει ότι περίπου 55 ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού εισέρχονται στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για τουρίστες, είτε για Έλληνες του εξωτερικού. Βάσει αυτού, το εργαστήριο του ΑΠΘ προεξοφλεί μία αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα από το τέλος Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται παρότι «φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο», τονίζεται στη μελέτη.

Ακόμη, το ΑΠΘ υπερθεματίζει τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και του ελέγχου των τουριστών οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα.

Πηγή: makthes.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη