Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το Δ.Π.Θ. πρωτοπορεί στην μάχη κατά του κορωνοϊού

Σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα για τον μηχανισμό της πρόκλησης φλεγμονής και θρόμβωσης – βασικών αιτιών βλάβης ζωτικών οργάνων και θανάτου στους ασθενείς με Covid-19 – δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Investigation (ένα από τα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά κλινικής και μεταφραστικής έρευνας) από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρίτη, στην Α’ Παθολογική Κλινική και το Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

H υπέρμετρη ενεργοποίηση μιας ομάδας πρωτεϊνών της φυσικής ανοσίας, γνωστές ως «σύστημα του συμπληρώματος», οδηγεί αλυσιδωτά στην διέγερση των ουδετεροφίλων, του μεγαλύτερου πληθυσμού των λευκοκυττάρων του αίματος. Τα διεγερμένα ουδετερόφιλα εκκρίνουν στην κυκλοφορία σχηματισμούς γνωστούς ως ΝETs (Neutrophil Extracellular Traps), οι οποίοι μεταφέρουν ισχυρούς φλεγμονώδεις και θρομβωτικούς παράγοντες στο ενδοθήλιο των αγγείων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η θρόμβωση στη μικροκυκλοφορία και η ανεπάρκεια πολλών οργάνων. Ο ιός SARS-CoV-2 πυροδοτεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που υπό φυσιολογικές συνθήκες μας προστατεύουν, στρέφοντάς τους έναντι του ίδιου του οργανισμού. Χρησιμοποιώντας ουδετερόφιλα και πλάσμα από ασθενείς Covid-19 σε κατάλληλες κυτταρικές δοκιμασίες βρέθηκε ότι η αναστολή της κομβικής πρωτεΐνης C3 του συμπληρώματος από το πεπτίδιο ΑΜΥ-101 μπορεί να σταματήσει τον μηχανισμό της υπέρμετρης φλεγμονής και θρόμβωσης που προκαλείται από τα ουδετερόφιλα και τα ΝΕΤs.

Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: α) αποκαλύπτουν έναν νέο μηχανισμό μέσω του οποίου δύο σημαντικά στοιχεία της φυσικής ανοσίας του οργανισμού (το συμπλήρωμα και τα ουδετερόφιλα) προκαλούν διαταραχή της μικροκυκλοφορίας και του ενδοθηλίου των αγγείων, β) εξηγούν τα πρώτα θετικά κλινικά αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου AMY-101 σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Στην μελέτη συμμετείχαν ερευνητικές και κλινικές ομάδες από την Α’ Παθολογική Κλινική και το Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και τις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Η έρευνα σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τους καθηγητές Κωνσταντίνο Ρίτη, Παναγιώτη Σκένδρο και Ιωάννη Λάμπρη, και xρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πηγή: ert.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email