Πρώτα ο αγροτικός σύλλογος Τριγώνου ανέδειξε το θέμα και μετά η “Λαϊκή Συσπείρωση” το φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, πριν να είναι αργά για το φράγμα του Θεραπείου στον Βόρειο Έβρο.
Όπως καταγγέλλει, ο αγροτικός σύλλογος Τριγώνου σε σχετική του ανακοίνωση, το φράγμα του Θεραπειού, που εδώ και 50 χρόνια αρδεύει 200.000 στρέμματα στην περιοχή, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα εγκατάλειψης, με ορατό τον κίνδυνο, να πάθει «έμφραγμα» η κυριότερη δομή άρδευσης του Έβρου και να μείνει απότιστος ο κάμπος.
Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι από την 1η του νέου έτους το φράγμα, είναι χωρίς προσωπικό φύλαξης, μιας και ο τελευταίος φύλακας συνταξιοδοτήθηκε.
Οι εγκαταστάσεις σκουριάζουν ασυντήρητες για πολλά χρόνια. Και το κυριότερο «οι πόρτες» που ρυθμίζουν τη ροή του νερού είναι σε οριακό σημείο, έτοιμες να «μπλοκάρουν» με ολέθριες συνέπειες για τους αγρότες και την περιοχή. Ενώ και το «βοηθητικό» φράγμα που έγινε στα Κόμαρα και δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραμένει «ανενεργό» χωρίς κανένας να απολογηθεί γι’ αυτό.
Οι αγρότες αγανακτισμένοι μιλούν για εμπαιγμό και καταγγέλλουν για την κατάσταση αυτή όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που αν και γνωρίζουν το πρόβλημα αδιαφορούν, χωρίς να σκέφτονται τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για τον πρωτογενή τομέα.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” στην περιφέρεια ΑΜΘ Διονύσης Κλάδης, φέρνει το πρόβλημα, προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και ρωτά τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει η περιφέρεια, για τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του φράγματος του Θεραπειού και για την πρόσληψη φύλακα στο φράγμα με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας;
Αξίζει να τονιστεί, πως ο κύριος Τοψίδης γνωρίζει πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση στο φράγμα, καθώς και ο ίδιος προσφάτως το επισκέφτηκε για να δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός που επίσης, έκανε αυτοψία στο φράγμα, τρόμαξε με αυτό που αντίκρυσε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως “βόμβα” έτοιμη να εκραγεί.
Η υπόθεση του φράγματος χρειάζεται υψηλή παρέμβαση, λέει ο κύριος Πουλιλιός και προσθέτει, πως η κατάσταση με τις “πόρτες” είναι αδιανόητη, δεν τις ανοίγουν για να μην τους μείνουν στο χέρι, το Σεπτέμβριο που δεν υπήρχε νερό στο φράγμα, έπρεπε να έχουν γίνει κάποιες εργασίες, τώρα μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατον να συμβεί. Επιπλέον, σημειώνεται, πως δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μελέτη, βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί το φράγμα σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να υλοποιηθούν και οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης του.