Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών στη Λιθουανία

Με βασικά τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα λωρίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Αυτό τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε σε δύο στρογγυλές τράπεζες με αντικείμενο τις ανάγκες της Ουκρανίας για την ανάκτηση των μεταφορικών της συνδέσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της χώρας σε ένα συντονισμένο πλαίσιο βοήθειας.

Την ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας λωρίδας αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην Ουκρανία, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, παρουσίασε ο υπουργός  στο  Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, ο κύριος Σταϊκούρας δήλωσε, ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας στην ΕΕ και πέραν αυτής, επικεντρώνοντας στη σημασία του νέου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών, Βαλτική Θάλασσα – Μαύρη Θάλασσα – Αιγαίο Πέλαγος.

Τονίστηκε πως, ο προτεινόμενος νέος Ευρωπαϊκός Διάδρομος Μεταφορών Βαλτική Θάλασσα – Μαύρη Θάλασσα – Αιγαίο Πέλαγος, ο λεγόμενος διάδρομος BBA, διευκολύνει το σχέδιο και την ιδέα που διέπει την Πρωτοβουλία 3Seas και δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε τον διάδρομο προς την επικράτειά μας.

Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης, ο υπουργός σημείωσε, ότι από το 2023, έχουμε εργαστεί εκτενώς με τους εταίρους και τους γείτονές μας στην ΕΕ, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για την κατασκευή ενός πολυτροπικού διαδρόμου, από την Αλεξανδρούπολη στη Μαύρη Θάλασσα και τους εμπορικούς δρόμους του Δούναβη.

Ο κύριος Σταϊκούρας κατέληξε λέγοντας, ότι ο προγραμματισμένος διάδρομος Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα, με την επέκτασή του στην Κωνστάντζα και τα σύνορα της Μολδαβίας, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, θα παίξει ενεργό ρόλο για τη χώρα μας στις μεταφορικές ροές που αναδιαμορφώνονται στην Ευρώπη, τόσο με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη