Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το ΠΑΜΕ διαδήλωσε κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις

Την ώρα που ψηφιζόταν με 187 ψήφους υπέρ και 101 κατά, σε σύνολο 288 βουλευτών, το νομοσχέδιο που αλλάζει το πλαίσιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, στην Αλεξανδρούπολη το ΠΑΜΕ Έβρου πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις. Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου:

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο σημερινό (Πέμπτη 9/7/2020) μαζικό συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών και των Σωματείων στο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ποιος είναι ο στόχος της, το οργανωμένο εργατικό κίνημα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Θα πάρει την απάντηση που πρέπει! Ο νόμος της, που περιορίζει εργατικές και λαϊκές ελευθερίες και απαγορεύει τις διαδηλώσεις , θα ακυρωθεί στην πράξη, θα μείνει στα χαρτιά.

Αυτό το μήνυμα έδωσε και η σημερινή (9/7/2020) μαζική συγκέντρωσή των Σωματείων στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Φάρου.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εργαζόμενους που έδωσαν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπου συμμετείχαν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου, εκπρόσωποι των οποίων έκανα χαιρετισμούς. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος του Σωματείου μας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δυναμική πορεία στην παραλιακή λεωφόρο. Με αποφασιστικότητα και παλμό, οι εργαζόμενοι έδωσαν το μήνυμα της πειθαρχημένης ανυπακοής στον κατάπτυστο νόμο της κυβέρνησης, έκαναν ξεκάθαρο ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν μπαίνει στο γύψο. Ο νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη!

Η κεντρική ομιλία του Διονύση Κλάδη, προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

είμαστε σήμερα εδώ για να καταγγείλουμε το ν/σ που έχει φέρει προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση με το οποίο επιχειρείται να περιοριστεί το δικαίωμα στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία. Γίνεται προσπάθεια να μπουν οι αγώνες στον γύψο. Κυρίως αυτό που θέλουν είναι να χτυπήσουν την «ριζοσπαστικοποίηση», να περάσουν στη συνείδηση της νεολαίας ότι το να συμμετέχεις σε μια διαδήλωση είναι κάτι εγκληματικό. Απαιτούμε να αποσυρθεί, να μην ψηφιστεί!

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της προσπαθούν να υπερασπιστούν το ν/σ προβάλλοντας κυρίως ότι μαζί με το δικαίωμα στη διαμαρτυρία υπάρχει και το δικαίωμα των υπόλοιπων πολιτών στην μετακίνηση, ότι πρέπει να μπει μια τάξη στις διαδηλώσεις γιατί επηρεάζουν την κίνηση στα μαγαζιά, τον τουρισμό, ότι προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών και καταστηματαρχών από ζημιές. Καυχιέται ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μεταρρυθμιστική, ότι προχωράει παρά το όποιο κόστος τις μεταρρυθμίσεις για το καλό του λαού! Ότι αυτό το ν/σ θα το έφερνε έτσι κι αλλιώς, ήταν στο πρόγραμμά της, καθυστέρησε η κατάθεσή του γιατί προέκυψε η πανδημία και τώρα ήρθε η ώρα του. Ότι κάνει το αυτονόητο όπως γίνεται και σε άλλες μεγάλες χώρες. Ότι παίρνει υπόψη της την κριτική που της γίνεται και κάνει και ορισμένες τροποποιήσεις στο αρχικό ν/σ.

Όλη η παραπάνω προπαγάνδα είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Κανένας εργάτης, υπάλληλος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος, βιοπαλαιστής αγρότης, νέος και νέα να μην τσιμπήσει. Μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από την ίδια του την πείρα, την ίδια του τη ζωή.

Όλες οι κυβερνήσεις ντύνουν το αντιλαϊκό τους έργο με τον μανδύα των μεταρρυθμίσεων, μια έννοια που στην πλειοψηφία του κόσμου αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Η «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό, στην υγεία πετσόκοψε συντάξεις και δικαιώματα, μετέτρεψε το φάρμακο σε πανάκριβο εμπόρευμα, έφερε τα νοσοκομεία στο χάλι που είναι σήμερα, με τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να πρέπει να σταματήσουν τα πάντα για να μην καταρρεύσει το σύστημα από την πανδημία.

Η «μεταρρύθμιση» στα εργασιακά έφερε το τσάκισμα στους μισθούς και τις ΣΣΕ, την εκ περιτροπής εργασία και τόσα άλλα.

Η «μεταρρύθμιση» στο φορολογικό έχει ως αποτέλεσμα το 95% να το πληρώνει ο λαός και μόνο το 5% οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η «μεταρρυθμίσεις» στους Δήμους αποθέωσαν τη δημοτική φορολογία, τη χρησιμοποίηση ελαστικά απασχολούμενων, το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων με τελευταία απόδειξη την κατάσταση με τις εργαζόμενες με ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αλεξ/πολης, την ανταποδοτικότητα, την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Οι «μεταρρυθμίσεις» για το περιβάλλον γέμισαν τα βουνά ανεμογεννήτριες για να κονομάνε οι όμιλοι και αυξημένα τιμολόγια στο λαό, παραδόθηκαν βουνά, δάση, παραλίες, τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, οι πόλεις στενάζουν από την έλλειψη ελεύθερων χώρων.

Οι «μεταρρυθμίσεις» στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τον σιδηρόδρομο, τις μεταφορές γενικά, έφεραν πανάκριβα εισιτήρια για το λαό, προβληματικές συνδέσεις, βλέπε δρομολόγια τρένων, το χάλι με τη Σαμοθράκη το προηγούμενο διάστημα, κτλ. Παράλληλα, δίνουν γη και ύδωρ, τις εγκαταστάσεις της πόλης μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΑμερικανοΝατοϊκών που μας εμπλέκουν πιο βαθειά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μας «κλειδώνουν» ως στόχο. Γι’ αυτό και από αυτό το βήμα χρειάζεται να ακουστεί δυνατά η αντίθεσή μας με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξ/πολης που προχωράει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο από όλες τις κυβερνήσεις, ιδιωτικοποίηση που συνδέεται με την δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης στην περιοχή μας. Ήδη αυτές τις μέρες για μια ακόμα φορά το λιμάνι της πόλης χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων και την πραγματοποίηση ασκήσεων στα σύνορα με τη Ρωσία, για τη συμμετοχή τους ουσιαστικά σε μια πρόβα πολέμου. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή είναι το αίτημα του λαού. Να είμαστε σε ετοιμότητα το επόμενο διάστημα.

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Δικαιολογημένα πλέον όπου ακούει «μεταρρύθμιση» ο λαός μας κουμπώνεται.  Έτσι και για αυτό το ν/σ που υποτίθεται είναι μια ακόμα μεταρρύθμιση ο λαός μας πρέπει να το αντιπαλέψει γιατί όπως και οι υπόλοιπες στόχο έχουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των λίγων. Πάντα η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε μηχανισμός του συστήματος, το ίδιο το κεφάλαιο υπολόγιζε τις λαϊκές αντιδράσεις. Ήθελε ή να τις προλάβει με κάποια μέτρα-“παρηγοριά στον άρρωστο”, ή να τις ενσωματώσει και να τις οδηγήσει στην υιοθέτηση ανώδυνων αιτημάτων.

Από δίπλα αξιοποιούσε και την καταστολή, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων, της ταξικής πάλης. Το ίδιο κάνει και τώρα με το άθλιο, κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που τόλμησε να βγάλει από τα συρτάρια της. Τι κάνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο συν των άλλων;

Ομολογεί ότι όσα λέει περί “δίκαιης κατανομής των βαρών” είναι παραμύθια, ότι η επίθεση στην εργατική τάξη, στον λαό θα κλιμακωθεί. Παραδέχεται την ανησυχία της ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υπομείνουν αδιαμαρτύρητα όλα όσα έρχονται με το πρόσχημα της νέας κρίσης. Σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει ότι το ν/σ ήταν έτοιμο πριν την πανδημία που η οικονομία πήγαινε καλά. Κι όμως το μόνο που αποδεικνύει αυτός ο ισχυρισμός είναι ότι και σε φάση ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα πάντα είναι στην πρέσα. Γι’ αυτό και πάντα προσπαθούν να περιορίσουν την αντίδραση, τις διαδηλώσεις.

Αυτές τις μέρες να λοιπόν που οι κατά τα άλλα αναποτελεσματικές, αχρείαστες, διαδηλώσεις όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν είναι τελικά ο στόχος του τερατουργήματος που κατέθεσε για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντιγράφει μόνο χουντικά διατάγματα, βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος παντού σε όλη την Ελλάδα.

Ας αφήσουν τα σάπια ότι θέλουν να “βάλουν τάξη” και ότι τους ενοχλούν τάχα οι μικρές συγκεντρώσεις. Επικαλούνται τις μικρές συγκεντρώσεις γιατί φοβούνται τις μεγάλες, τρέμουν τις λαοθάλασσες που ξέρουν ότι σίγουρα θα τις βρουν μπροστά κι εναντίον τους. Στόχος τους είναι συνολικά το χτύπημα όλων των διαδηλώσεων, η συκοφάντηση των αγώνων. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο αποφασισμένος οργανωμένος λαός ποτέ στην ιστορία δεν πήρε άδεια για να επιβάλει το δίκιο του, και μαζί με αυτό να πάρει σβάρνα απαγορεύσεις και τερατουργήματα σαν και αυτό. Δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά ότι οι συγκεντρώσεις ευθύνονται για την αναδουλειά στα μαγαζιά και την κίνηση στους δρόμους. Αλήθεια εδώ στην πόλη μας οι συγκεντρώσεις είναι το πρόβλημα που έκλεισαν τόσα μαγαζιά, για την κίνηση οι συγκεντρώσεις φταίνε; Για τα λουκέτα των μαγαζιών όπως και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει εισοδήματα και μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις. Οι επαγγελματίες πνίγονται γιατί η κυβέρνηση απλά μεταθέτει τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα. Γιατί το 800άρι εξανεμίστηκε σε μερικές μέρες και έκτοτε ο καθένας παλεύει να τα βγάλει πέρα. Πραγματική ταλαιπωρία δεν είναι οι διαδηλώσεις είναι η φτώχεια, τα δυσβάστακτα χαράτσια, η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας δημόσιας και δωρεάν που να καλύπτει τις ανάγκες και όχι όπως προγραμματίζει πάλι η δημοτική αρχή να δώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αστική συγκοινωνία, για μια ακόμα φορά από την τσέπη των δημοτών.

Η κυβέρνηση με το ν/σ αυτό κάνει όμως κι ένα επικίνδυνο βήμα μπροστά, ποινικοποιεί την αμφισβήτηση, τη δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Ενοχοποιεί τον ριζοσπαστισμό, δηλαδή τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με το σημερινό σύστημα.

Έτσι το νομοσχέδιο δεν περιορίζεται μόνο στις διαδηλώσεις, πάει ακόμα πιο μακριά… Έχουν σχέδιο μακρόπνοο, μελετημένο, βαθύτερο. Κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ΕΕ έχουν εδώ και χρόνια υιοθετήσει την βαθιά αντιδραστική στρατηγική «ενάντια στην ριζοσπαστικοποίηση, ενάντια σε κάθε ριζοσπαστική ιδέα και πράξη», επιχειρώντας ύπουλα να τσουβαλιάσουν τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος στα «αντιτρομοκρατικά» κηρύγματα τους, την καταπολέμηση τζιχαντιστών, ακροδεξιών φασιστικών συμμοριών κλπ αλλά και εμπλέκοντας υπαρκτές μορφές βίας όπως η ενδοοικογενειακή, η ενδοσχολική βία κ.α Και βεβαίως κατά τα ευρωενωσιακά πρότυπα το νομοσχέδιο στήνει και αντίστοιχους σύγχρονους αντιδραστικούς μηχανισμούς υλοποίησης αυτών των επικίνδυνων κατευθύνσεων. Με μηχανισμούς της αστυνομίας, της Europol, ένα ολόκληρο διεθνές κι εγχώριο χαφιεδολόι, οργανώνει παρακολούθηση στο διαδίκτυο, με κινητοποίηση δήμων, μηχανισμών «συμβουλευτικής» κατά των ριζοσπαστικών ιδεών, από το σχολείο, τις σχολές με χρήμα κι από το πρόγραμμα Erasmus καταλήγοντας βεβαίως στους χώρους δουλειάς με στόχο να μείνει ιδιαίτερα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης μακριά από το εργατικό ταξικό κίνημα. Μόλις πριν μια βδομάδα η Europol εξέφραζε «ανησυχίες» μέχρι κι ότι η κατ’ οίκον καραντίνα ενισχύει τη ριζοσπαστικοποίηση. Η ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και πράξης- αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ. Με βάση ετήσια έκθεση της ΕΕ οι λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συγκαταλέγονται στους «κινδύνους για την ασφάλεια» που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτόν τον αντιδραστικό μπούσουλα ακολουθεί και το έκτρωμα της κυβέρνησης, που εμφανίζει προκλητικά τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”, που διασαλεύει δήθεν την κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τα όσα αντιδραστικά προβλέπει για τον «οργανωτή» της διαδήλωσης ανοίγουν το δρόμο για προβοκατόρικες ενέργειες και τα γνωστά στημένα επεισόδια σε συγκεντρώσεις που είναι πασίγνωστο ότι καθοδηγούνται άμεσα από κρατικούς και “παρακρατικούς” μηχανισμούς. Στόχος τους είναι να διαλύσουν συγκεντρώσεις είτε με απαγορεύσεις, είτε με χημικά, είτε με διώξεις κι οικονομική εξόντωση των συνδικάτων, σωματείων, μαζικών φορέων κ.λπ.

Δεν πιάνουν τα ψεύτο-καλοπιάσματα στο ΠΑΜΕ ότι «εσείς είστε οργανωμένοι, με τους υπόλοιπους -τάχα- τι θα γίνει». Την αστική τάξη ποτέ δεν την απασχολούσαν τα διαφορά σκορποχώρια του κινήματος όπως και οι προβοκάτορες ενεργούμενα της, να μη μιλήσουμε δε για τη συνδικαλιστική μαφία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. Στο τσεπάκι τους έχει όλους αυτούς. Ο στόχος της διαχρονικά, ο πραγματικός αντίπαλος της είναι το οργανωμένο και το πειθαρχημένο, το μαζικό κι αποφασισμένο, το ταξικό εργατικό κίνημα.

Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε κι η συγκλονιστική πρωτομαγιάτικη διαδήλωση που με την “οργανωμένη απειθαρχία” έγινε γνωστή σε κάθε εργάτη από κάθε γωνία του κόσμου, ενώ τα ίδια αστικά και κυβερνητικά επιτελεία ακόμα ξερνούν χολή και κάθε είδους αθλιότητα.

Μας λέει η κυβέρνηση ότι  η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων δεν συμμετέχει στους αγώνες, όμως απαντάμε εμείς αυτή η πλειοψηφία δεν είναι εχθρική στους αγώνες. Ο φόβος, από την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, η επιρροή της θεωρίας του «εφικτού», του «ρεαλιστικού», που κρατά προσωρινά ή περιοδικά έξω από τους αγώνες εργαζόμενους, ξέρουμε όλοι ότι δεν τους καθιστά εχθρικούς. Παρακολουθούν τους αγώνες, θέλουν να είναι αποτελεσματικοί. Λείπει το σώμα τους, όμως η καρδιά τους είναι εκεί, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι και αυτοί θα συμμετάσχουν το επόμενο διάστημα πιο μαζικά, αυτούς στην ουσία στοχεύει το ν/σ. Άλλωστε  αυτοί που μιλούν για «πλειοψηφίες» και «μειοψηφίες» αντιστρέφουν την πραγματικότητα και θέλουν την υποταγή των εργαζομένων σε μια μειοψηφία που σφετερίζεται τα πάντα. Μην ξεχνάμε ότι το 1% του πληθυσμού κατέχει το 60% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ καμία κυβέρνηση δεν εκλέγεται έχοντας την πλειοψηφία του λαού.

 Όσο δε για τις ψευτοαντιπολιτευτικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη μας. Γιατί η κυβέρνησή του ήταν που επέβαλε κατά παραγγελία των τραπεζιτών την απαγόρευση διαδηλώσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς ως ιδιώνυμο μάλιστα αδίκημα, όπως και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία που σήμερα αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί πώς να ξεχάσεις ότι επί ημερών του βγήκαν σωρεία αποφάσεων για παράνομες κ καταχρηστικές απεργίες, πως να ξεχάσεις τις αύρες και το ξύλο σε απεργούς, συνταξιούχους, τα αγροτοδικεία, τα μαθητοδικεία, την «Αυγή» να βγάζει σπυράκια για τις απεργίες που προκαλούν τάχα κυκλοφοριακό χάος. Η κυβέρνησή του άλλωστε πρωτοξεκίνησε ως και «οδηγούς τσέπης» και προγράμματα «κατά της ριζοσπαστικοποίησης» εμπλέκοντας ως και αθλητικά σωματεία έναντι μάλιστα αδράς αμοιβής 60.000 ευρώ για να μην ριζοσπαστικοποιηθούν λέει οι αθλούμενοι νέοι. Μπορεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κάλλιστα να αξιώσει από τη ΝΔ μέχρι και «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» για το εν λόγω νομοσχέδιο που αποτελεί το επόμενο επεισόδιο της δικής του διακυβέρνησης.

Να αποσυρθεί τώρα, να μην ψηφιστεί! Δεν χωράνε αλλαγές, βελτιώσεις. Οι όποιες αλλαγές ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν την ουσία του ίσα ίσα προσπαθούν να διευκολύνουν την εφαρμογή του και να το ντύσουν με πιο θεσμικό μανδύα βάζοντας στη μέση τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Το θέμα όμως δεν είναι αν θα μας υποδείξει ο εισαγγελέας ή η Αστυνομία πόσο και πού θα διαδηλώνουμε απέναντι σε προβλήματα που βασανίζουν καθημερινά τον λαό, αλλά το να καταργηθεί στην πράξη αυτό το τερατούργημα».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email