Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Το ΠΓΝΑ παρουσιάζει μείωση στις σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Εντυπωσιακή μείωση 36% σε 10 νοσοκομεία της χώρας

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Αττικόν, Παπαγεωργίου, Πανεπιστημιακό της Λάρισας, Πανεπιστημιακό της Πάτρας και ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη. Αυτά είναι τα 10 νοσοκομεία της χώρας που εμφανίζουν σημαντική μείωση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Εντυπωσιακή μείωση, για τα ελληνικά δεδομένα, της τάξης του 36% παρατηρείται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από φλεβοκαθετήρα σε ΜΕΘ και ογκολογικά τμήματα, καθώς σύμφωνα με επίσημες καταγραφές από 9 λοιμώξεις ανά 1.000 μέρες με φλεβοκαθετήρα, κατέβηκαν στις 5,75.

Είναι από τις συχνότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, δυνητικά θανατηφόρες και συσχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα, παραμονή στο νοσοκομείο και αυξημένο κόστος νοσηλείας. Την ίδια στιγμή ο πιο βασικός δείκτης για την καταπολέμηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στην υγιεινή των χεριών, αυξήθηκε 13% και ανέβηκε από το 45 στο 58%.

Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις συνέβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε δέκα Νοσοκομεία της Ελλάδας, στα οποία έγιναν δραστικές παρεμβάσεις, μέσω του Πανελληνίου Προγράμματος για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής.

Για τις ευχάριστες αυτές εξελίξεις μίλησε σε συνέντευξη του ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων που υλοποιεί έως το 2026 το πενταετές αυτό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ και υπό την εποπτεία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία , ο οποίος φέρει και την ευθύνη ενσωμάτωσης του σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετά το 2026.

«Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτό το πρόγραμμα και απέδειξαν, ότι η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί τελικά να συμβεί. Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου που χρησιμοποιούμε σε αυτά τα 10 νοσοκομεία είναι απτή και βάσει αυτών των αποτελεσμάτων πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί πολύ γρήγορα, έτσι ώστε, να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής νοσοκομειακών λοιμώξεων, που έχουμε αναπτύξει σε αυτά τα νοσοκομεία πολύ εύκολα μπορεί να μπει σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία, έτσι ώστε να έχουμε ακριβή δεδομένα και να μπορούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν real time data», είπε ο κύριος Ζαούτης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη