Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Το Σουφλί εδραιώνει τη θέση του στο χάρτη των παραγωγών μεταξιού

Η ιστορία της πόλης του Σουφλίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σηροτροφία. Η τέχνη εκτροφής του μεταξοσκώληκα, η επεξεργασία του νήματος από το φαινομενικά εύθραυστο κουκούλι και η παραγωγή υψηλής ποιότητας μεταξιού, εμφάνισε κατά το παρελθόν αξιοσημείωτη δυναμική, συνεχίζει να αναπτύσσεται παρουσιάζοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που σε συνδυασμό με τις στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις που υλοποιούνται στην ακριτική περιοχή, προοιωνίζουν ένα ευοίωνο μέλλον.

Με κύριο στόχο την εκ νέου ανάδειξη της παραγωγής μεταξιού και των προοπτικών της στο επιχειρείν, φορείς, σύλλογοι και κάτοικοι του Σουφλίου με πρωτεργάτη το Σύλλογο Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», ενώνουν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τη σηροτροφία. Στο πλαίσιο αυτό η «Χρυσαλλίδα» διεκδίκησε και ανέλαβε τη διεξαγωγή «στην πόλη του μεταξιού» από τις 24 έως τις 27 Απριλίου του 10ου επετειακού Διεθνούς Συνεδρίου Σηροτροφίας της BACSA (Black Caspian Seas and Central Asia Silk Association).

«Ο χάρτης των μεταξοπαραγωγών χωρών δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει πάρα πολύ και τα σημεία που τοποθετούνται σ’ αυτόν τον χάρτη είναι πάρα πολύ λίγα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσιακίρης, συμπληρώνοντας πως το συνέδριο δίνει τη δυνατότητα στο Σουφλί να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση που κατέκτησε στο παρελθόν όταν μεγάλοι οίκοι της Ευρώπης προμηθεύονταν αρχικά το κουκούλι και αργότερα το μετάξι από την περιοχή του Σουφλίου.

«Το Σουφλί πλέον διεκδικεί τη θέση που είχε κερδίσει στο παρελθόν, διεκδικεί και τη θέση του στο μέλλον. Αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε είναι να προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους σ’ αυτή την παραγωγή. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και είναι πολύ σημαντική και βοηθάει πάρα πολύ και η λειτουργία των τμημάτων Δ.Ι.Ε.Κ. σηροτροφίας και παραγωγής μεταξιού που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες, με την προσπάθεια όλων των φορέων έτσι ώστε οι νέοι που εκπαιδεύονται πλέον εκεί να μείνουν και στην εργασία, στο συγκεκριμένο αντικείμενο… Είναι πολύ σημαντική και η αναγέννηση που βλέπουμε όχι μόνο στο Σουφλί αλλά και στις γειτονικές χώρες με τις οποίες έχουμε επικοινωνία και άμεση επαφή, όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Θα δούμε λοιπόν να πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται, οι φορείς, να μεγαλώνει η παραγωγή στην ευρωπαϊκή κοινότητα και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την προσπάθεια να επανέλθει η αίγλη της παλιάς εποχής. Να μπορούμε να γίνουμε αυτάρκεις όσον αφορά τις ανάγκες μας σε μετάξι, να μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι σ’ αυτό γιατί το Σουφλί είχε αυτή τη μοναδικότητα να προμηθεύει με μετάξι όχι μόνο την εγχώρια παραγωγή του αλλά να προμηθεύει και με κουκούλι και την κεντρική Ευρώπη, τη Γαλλία και την Ιταλία σ’ ένα μεγάλο μέρος. Οι μεγάλοι οίκοι του Μιλάνο και της Λυών προμηθευόταν τα κουκούλια τους από την περιοχή του Σουφλίου και αργότερα και τα μετάξια. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να θέσουμε εκ νέου τέτοιους μεγάλους στόχους και θα προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε».

Αναφορικά με τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου, ο κ. Τσιακίρης διευκρινίζει ότι η διεκδίκησή του «ήταν ένας στόχος που είχαμε βάλει εδώ και πολλά χρόνια με το σκεπτικό ότι θα ξαναθέσουμε το Σουφλί πλέον σε μία καινούρια βάση για την παραγωγή μεταξιού… Είναι κάτι το οποίο το χουμε φτάσει σ’ ένα πολύ καλό σημείο με τη βοήθεια όλων των ανθρώπων που πίστεψαν σ’ αυτό κι έγινε για όλους ένας κοινός στόχος».

Όλη η Ευρώπη ζητάει απεγνωσμένα ευρωπαϊκό μετάξι

Ερωτηθείς για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του παραγόμενου στο Σουφλί μεταξιού και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου ο κ. Τσιακίρης σημειώνει «…Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για την κάλυψη των αναγκών της πρώτης ύλης σε μετάξι τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ασία. Η παγκόσμια τιμή του μεταξιού τα τελευταία χρόνια στην ουσία έχει εκτιναχθεί λόγω της μοναδικότητας της Κίνας που μαζί με την Ινδία καλύπτουν περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Κίνα ανεβάζει διαρκώς την τιμή του μεταξιού καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους εργάτες γης που πηγαίνουν στη βιομηχανία και όχι στην αγροτική καλλιέργεια. Η εκτόξευση των τιμών στην τιμή του μεταξιού, η οποία ήρθε μέσα από το χρόνο και τις ανάγκες που προέκυψαν. είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν πιο ανταγωνιστικές οι καλλιέργειες και παραγωγές της Ευρώπης συγκριτικά με την αγορά της Κίνας. Ιδιαιτέρως οι πιο φτωχές χώρες όπως είναι και η Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα χαμηλότερου εργατικού κόστους όσον αφορά στην παραγωγή, την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή του μεταξιού γεγονός που μας καθιστά ανταγωνιστικούς. Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει σαν πλεονέκτημα μπορεί να γίνει μια τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας του μεταξιού. Διευκρινίζω όσον αφορά το κομμάτι της τιμής αφενός είναι πλέον ανταγωνιστικό και θα μπορούσαμε κι εδώ να παράγουμε ένα μετάξι, η τιμή του οποίου θα πλησιάζει πάρα πολύ μ’ αυτή της Κίνας. Αφετέρου η Ευρώπη ζητάει ένα βιώσιμο προϊόν όπως είναι το μετάξι με ηθική παραγωγή πράγμα το οποίο συμβαίνει στη χώρα μας στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στο κομμάτι της μεταξουργίας και αυτό που θα μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι το να μπορούμε να προμηθεύσουμε μ’ ένα τέτοιο προϊόν όχι μόνο την εγχώρια παραγωγή αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά. Όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζητάει απεγνωσμένα ευρωπαϊκό μετάξι. Ζητάει ένα προϊόν το οποίο θα είναι δικό της, το οποίο θα είναι από τις χώρες που συνεργάζεται. Έτσι λοιπόν θεωρούμε σημαντικό αυτή τη στιγμή το ότι γίνεται στον τόπο μας. Θεωρούμε σημαντικές τις συνεργασίες οι οποίες προκύπτουν για το μετάξι και τη μόδα με διάφορα brand όπως είναι οι συνεργασίες που έχουν αναπτύξει οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες εδώ της περιοχής με πολύ μεγάλα και αξιόλογα παγκόσμια brand και η δυνατότητα που δίνεται πλέον σ’ αυτές τις επιχειρήσεις στο να έχουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού…».

Το διεθνές συνέδριο της BACSA διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και πάντα σε πρωτεύουσα χώρας, ωστόσο ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», διεκδίκησε με επιτυχία τη διοργάνωσή του αναδεικνύοντας στον φάκελο που υπέβαλλε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας μικρής πληθυσμιακά πόλης με αξιόλογη ιστορία στον κλάδο του μεταξιού. Το τετραήμερο 24-27 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου, επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου θα μιλήσουν για την αναγέννηση της σηροτροφικής βιομηχανίας στον 21ο αιώνα, θέμα το οποίο επέλεξε «Η Χρυσαλλίδα» μετά από σχετική πρόταση της BACSA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο θα διαμείνουν σε ξενώνες και ξενοδοχεία του Δήμου Σουφλίου και του Διδυμοτείχου καλύπτοντας με ίδια έξοδα τη διαμονή τους γεγονός που συνεισφέρει στην τοπική οικονομία, ενώ η Π.Α.Μ.Θ και ο Δήμος θα συμβάλλουν οικονομικά στα επί μέρους της διοργάνωσης. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις γνωριμίας με την περιοχή και τον πολιτισμό της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη