Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Το 5ο Γυμνάσιο συμβάλλει στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων των εφήβων

Δράσεις, επαφές και συζητήσεις ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν διαπροσωπική σχέση με τους συνομηλίκους τους, έξω από την τεχνολογία αλλά με τον δια ζώσης τρόπο οργανώνει το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου, οι βιωματικές δράσεις γίνονται με φορείς της τοπικής κοινωνίας που εμπλουτίζουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία τους τους εφήβους. Πιο συγκεκριμένα:

Οι σχέσεις στη σχολική κοινότητα επηρεάζουν το σχολικό κλίμα και αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα μάθησης. Ένα θετικό σχολικό κλίμα και το αίσθημα ασφάλειας παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου. Σημαντικός συντελεστής προς την κατεύθυνση αυτή είναι και οι διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων μεταξύ τους, καθώς επιδρούν καθοριστικά στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Η καλλιέργεια θετικών στάσεων και ισορροπημένων διαπροσωπικών σχέσεων βοηθούν συνολικά, αλλά και ειδικά στην πρόληψη αρνητικών φαινομένων, όπως είναι η βία ή ο σχολικός εκφοβισμός.

Στο πλαίσιο αυτό στο 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης έχουν ξεκινήσει ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις με στόχο οι μαθητές μας αφενός να ενισχυθούν σε ζητήματα κοινωνικών δεξιοτήτων, ενσυναίσθησης,  αναγνώρισης,  αποδοχής και διαχείρισης του συναισθήματος, του δικού τους και του άλλου, κι αφετέρου να μάθουν να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά μεταξύ τους και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη μείωση ακατάλληλων συμπεριφορών, που μπορεί να οδηγήσουν σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Για το λόγο αυτό έχουν προσκληθεί και υλοποιούν βιωματικές δράσεις με ομάδες μαθητών στον χώρο του σχολείου σημαντικοί φορείς της τοπικής μας κοινωνίας και συγκεκριμένα:

  • η “Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος»,
  • το «Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων & Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Έβρου»,
  • το «Εθνολογικό Μουσείο Θράκης»,
  • το «Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης Γυναικών- Θυμάτων Βίας» και το
  • «Κέντρο  Διάγνωσης  Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Π.Ε. Έβρου»

Οι παραπάνω φορείς μέσω άρτια εκπαιδευμένων ειδικών επιστημόνων –  ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, μουσειοπαιδαγωγών, εμψυχωτών κ.α. –  εμπλουτίζουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία τους το έργο μας, συνεργαζόμενοι άψογα μαζί μας και ανταποκρινόμενοι πάντα θετικά στις προσκλήσεις μας, κάτι για το οποίο τους ευχαριστούμε θερμά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου, παράλληλα με τους φορείς, θα υλοποιήσουν  δράσεις και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της δράσης, που είναι οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής Ευαγγελία Μπιτζιμινούδη και Αθανασία Παπαδοπούλου, καθώς και οι  Χαράλαμπος Βενετόπουλος,  Σαράντης Καλαϊτζής και  Ερασμία Μιλτσακάκη.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη