Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η Τουρκία

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Τρία μέτρα πιο κοντά στη χώρα μας μετακινήθηκε η Τουρκία μετά από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας, που πρακτικά από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών -εκεί που είναι το ρήγμα δηλαδή- και η πλάκα της Ανατολίας, στην ουσία η Τουρκία, προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου τρία μέτρα».

Ποιο ρήγμα ενδέχεται να ενεργοποιηθεί

O κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: voria.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin