Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τσαλικάκης: Εκσυχρονίζονται τα Κέντρα Υγείας του νομού Έβρου

Την δυνατότητα των Κέντρων Υγείας να προσφέρουν στον πολίτη κάθε είδους εξέταση που θα έκανε στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, ανακοίνωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ ΑΜ-Θ Δημήτρης Τσαλικάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Με καθυστέρηση 3 χρόνων περίπου λόγω πανδημίας μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο -στόχος με το οποίο όλα τα Κέντρα Υγείας, (για την περιοχή μας  Δικαίων, Σουφλίου, Φερών και Σαμοθράκης)  εκσυγχρονίζονται με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα δίνοντας έτσι και στον πιο απομακρυσμένο πολίτη από το κέντρο,  τη δυνατότητα να κάνει μικροβιολογικές εξετάσεις που μόνο στα μεγάλα γνωστά νοσοκομεία έκανε μέχρι σήμερα.

«Ο στόχος είναι η δωρεάν υγεία σε όλους το πολίτες χωρίς ταλαιπωρία”,  ανέφερε ο κ Τσαλικακης “και κατ’ επέκταση η ενίσχυση της Αθμιας υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία».

Όπως ο ίδιος ανέφερε  αυτό που ολοκληρώνεται  είναι η δυνατότητα του πολίτη να μπαίνει ηλεκτρονικά ή μέσω του κινητού του  να βλέπει τα παραπεμπτικά του, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του, τα νοσήλια, να λαμβάνει  τη γνωμάτευση από το  Κ.Υ. ακόμη κι αν οι εξετάσεις του έγιναν σε ένα μακρινό Νοσοκομείο.

«Είναι μια πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας το να μπορέσουμε να δώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι των εξετάσεων στα Κέντρα Υγείας, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας  ότι ο πολίτης θα μπορεί να κάνει κάθε είδους εξέταση σύμφωνα με το παραπεμπτικό που θα έχει από τον γιατρό του».

Στο 2ο στάδιο του εγχειρήματος αυτού είναι η διενέργεια ανοσολογικών – βιοχημικών εξετάσεων. Ο διαγωνισμός όπως ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης ολοκληρώνεται τώρα. Ήδη κάποια μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί και κάποια άλλα τώρα. Είναι από τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν και αυτό βοηθά στο να εκδίδονται  πιστοποιημένα αποτελέσματα.

Το επόμενο στάδιο που κινείται η 4η ΥΠΕ  είναι το απεικονιστικό κομμάτι.

Στόχος είναι, ταυτόχρονα με την ακτινογραφία να  υπάρχει η διάγνωση χωρίς να μετακινείται ο πολίτης. Επειδή μέχρι τώρα η απουσία του αναισθησιολόγου στην Α-θμια Υγεία  δυσκολεύει την κατάσταση σχεδιάζεται να φεύγει η ακτινογραφία να γίνεται διάγνωση και να έρχεται το αποτέλεσμα χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής.

Σχετικά με την δημιουργία αυτόνομου σταθμού ΕΚΑΒ στη Σαμοθράκη ο κ Τσαλικάκης  τόνισε ότι «βάλαμε πολλές φορές πρόσκληση για όλα τα πληρώματα ασθενοφόρων των Κ.Υ που ανήκουν στη δικαιοδοσία μας. Η δική μας από καιρό εισήγηση προς το Υπουργείο και το ΕΚΑΒ, είναι η σύσταση σταθμού αυτόνομου ώστε να μπορούν να γίνουν μετακινήσεις ενός οδηγού ή τραυματιοφορέα.» Το θέμα είναι καθαρά γραφειοκρατικό όπως εκτιμά και δεν είναι δύσκολο να γίνει.

Η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου με 2 γιατρούς είναι γνωστή στη διοίκηση της  4ης ΥΠΕ ΑΜ-Θ. Το ιδανικό όπως είπε ο κ Τσαλικάκης είναι να υπάρχουν 3 γιατροί , όμως όσες προσκλήσεις κι αν έγιναν ήταν άκαρπες .Δεν ανταποκρίνεται κανείς.

Θα προκηρυχθούν κι άλλες δυο αλλά δεν είμαι αισιόδοξος τόνισε. θα βάλουμε και θέση διευθυντή, θα βάλουμε ό,τι μπορούμε για να προσελκύσουμε κάποιον γιατρό να έρθει να δουλέψει στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Το ίδιο συμβαίνει και σε Ξάνθη και Δράμα. Δεν είναι μόνο  τα χρήματα το κίνητρο αλλά το πόσο εύκολο είναι να αποφασίσει ένας 40χρονος ειδικός  επιστήμονας  να έρθει με η χωρίς την οικογένεια του να δουλέψει στην επαρχία. Θα πρέπει να υπάρχει ένα  μεγαλύτερο κίνητρο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη