Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Υπεράκτια αιολικά: Ξεκίνησαν οι μελέτες για τα πιλοτικά έργα στην Αλεξανδρούπολη

Σε συνέχεια του mega έργου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η έναρξη του οποίου θα σηματοδοτήσει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μετατρέποντάς τήν σε «διαμετακομιστικό» κόμβο, η πόλη αυτή κεντρίζει και πάλι το ενεργειακό… ενδιαφέρον με τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα που προγραμματίζονται στη χώρα μας. Αυτά αναμένονται να εγκατασταθούν ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- Motor Oil-ΔΕΗ.

Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε εν εξελίξει των ερευνών για τα offshore αιολικά με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να έχει εκδώσει τις άδειες. Με την ολοκλήρωση των μελετών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια, τα έργα θα τοποθετηθούν νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης, με τη συνολική ισχύ τους να ανέρχεται έως 600 MW.

ΤΕΡΝΑ και Motor Oil συμφώνησαν από κοινού για την εξαγορά του 50% της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» η οποία και θα δρομολογήσει την ανάπτυξη των έργων, από τη Motor Oil, καθώς μέχρι πρότινος η εταιρεία ήταν 100% θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Την εξαγορά ενέκρινε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τώρα η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» διαθέτει άδεια υπεράκτιου αιολικού 400 MW.

Η δεύτερη άδεια που είχε εκδώσει η ΕΔΕΥΕΠ αφορά στην εταιρεία «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, την οποία εξαγόρασε η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Έτσι, οι τρεις ισχυροί «παίκτες» δρομολογούν την κοινή ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν αφού βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Τα έργα θα προχωρήσουν, λοιπόν, πιλοτικά, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και με λειτουργική ενίσχυση που θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν. Τα δεδομένα των μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των έργων. Η τιμή αποζημίωσης που θα προτείνουν οι επενδυτές θα πρέπει να κοινοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν για έγκριση, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση. Το επόμενο βήμα είναι, λοιπόν η προκοινοποίησή από το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν, η οποία είναι προ των πυλών.

Με τη συμφωνία αυτή διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας των εταιρειών Motor Oil και ΤΕΡΝΑ, μιας και οι δύο εταιρείες κατασκευάζουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (877 MW) αλλά και αυτή της Motor Oil με τη ΔΕΗ.

Θ. Σκυλακάκης: Διπλά ωφελημένοι θα βγουν οι αλιείς 

Ειδική μνεία στο ζήτημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Έβρο έκανε στη Βουλή και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, με αφορμή τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αλιείς, λόγω της εγκατάστασης των πάρκων στην περιοχή, τις οποίες και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές».

Σημείωσε ότι θα βγουν διπλά ωφελημένοι τόσο από πλευράς αλιευτικού πληθυσμού, δηλαδή θα έχουν περισσότερα ψάρια στην ευρύτερη περιοχή όσο και από πλευράς πραγματικών αποζημιώσεων, οι οποίες θα είναι πολύ σημαντικές.

Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «ευεργετικές» τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά σε επίπεδο οικονομικό καθώς, όπως είπε, πρόκειται για «μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες έχουν και υψηλό κόστος συντήρησης όταν ολοκληρωθούν. Έχουμε δηλαδή πολλές θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από τις συνηθισμένες ανεμογεννήτριες ακριβώς επειδή είναι μέσα στη θάλασσα».

Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των αιολικών για τη χώρα είχε κάνει ο υπουργός και από το βήμα της ΔΕΘ, επισημαίνοντας:

«Τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα, αφού γίνουν, θα αποτελέσουν το κλειδί για την ενεργειακή ισχύ της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Θα μας επιτρέψουν να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με ηλεκτρισμό και η λειτουργία τους θα είναι καταλυτική για το ηλεκτρικό σύστημα γιατί έχουν πολύ υψηλό capacity factor.

Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά μέχρι τώρα, έχουν δοθεί μάχες και έχουν κερδηθεί, ενίοτε έχουμε και κάποιους συμβιβασμούς αλλά αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται και η διαβούλευση και επιλύονται τα θέματα αρχαιολογίας που παρουσιάστηκαν και έτσι μπορούμε με μεγάλη ταχύτητα να πάμε στην επόμενη φάση και να προχωρήσει η έρευνα του αιολικού δυναμικού στις περιοχές και μετά να πάμε στους διαγωνισμούς και στην εγκατάσταση. Πρόκειται για ένα εθνικό project που θα αλλάξει την ενεργειακή πορεία της Ελλάδας και κάθε ένας που δουλεύει για αυτό πρέπει να το έχει στο μυαλό του, είναι σαν να είναι στρατιώτης του τομέα της ενέργειας στην πιο κρίσιμη μάχη που έχουμε μπροστά μας, τη μάχη της πράσινης μετάβασης».

Πηγή: liberal.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη