Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΥΠΕΣ: Τροπολογία για επιπλέον προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία

Τη δυνατότητα επιπλέον προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία το τρέχον σχολικό έτος, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω κορωνοϊού, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία ρυθμίζει και μία σειρά άλλων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα με την προωθούμενη διάταξη, ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021 δίνεται στους δήμους η δυνατότητα κατά παρέκκλιση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, χωρίς δηλαδή έγκριση από αρμόδια Επιτροπή. Οι εν λόγω συμβάσεις ανέρχονται σε ποσοστό 20% των ήδη εγκεκριμένων θέσεων ορισμένου χρόνου καθαριστριών και η δαπάνη εκτιμάται στα 18,5 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η δαπάνη θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Η ίδια τροπολογία επιχειρεί δώσει λύσεις και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στους ενοικιαστές σχολικών κυλικείων δημόσιων σχολείων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τυχόν οφειλές από μισθώματα σχολικών κυλικείων για το σχολικό έτος 2019-2020 μπορούν να καλυφθούν σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στην οποία ορίζονται το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης, ο χρόνος καταβολής και κάθε άλλο ζήτημα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μείωσης έως 30% του ύψους των μισθωμάτων για το σχολικό έτος 2020 – 2021 μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, επιτρέπεται και η παράταση για ένα ακόμα έτος (έως τις 30/6/2021), η πρόωρη λύση συμβάσεων μίσθωσης κυλικείων δημόσιων σχολείων, χωρίς την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής υπέρ του εκμισθωτή.

Στην ίδια ρύθμιση διευκρινίζεται ότι στην εφαρμογή της ισχύουσας απαλλαγής καταβολής του ενοικίου κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο 2020 και την αποπληρωμή σε 12 μηνιαίες δόσεις, εμπίπτουν επαγγελματικές μισθώσεις προς: εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίων και λοιπών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων και γυμναστηρίων, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση σε ΟΤΑ και σε νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και κτιρίων τα οποία στεγάζουν δομές τους.

Με άλλη ρύθμιση και υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το χρονικό διάστημα αναστολής της επιβολής διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ληξιαρχικών πράξεων, που είχε δοθεί λόγω πανδημίας.

Τέλος, η τροπολογία ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), των Αναπτυξιακών Οργανισμών ΟΤΑ, για τα έξοδα μετακίνησης αθλητών αθλητικών συλλόγων από τους ΟΤΑ, και άλλα.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Πηγή: iefimerida.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη