Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Υποχρεωτική μείωση ενοικίων και τον Δεκέμβριο

Ιδιαιτέρως ισχυρό είναι το ενδεχόμενο η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% να ισχύσει και τον Δεκέμβριο για όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν η αγορά και οι επιχειρήσεις να ανοίγουν σταδιακά τον Δεκέμβριο. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα, για όσες παραμείνουν κλειστές για διάστημα 10-12 ημερών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του μειωμένου κατά 40% ενοικίου και τον τελευταίο μήνα του έτους. Αντίστοιχα θα επεκταθεί και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που ανέρχεται στο 50% των χαμένων ενοικίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων τα μειωμένα ενοίκια, προκειμένου να μη χρειαστεί να τροποποιηθεί εκ νέου, δεν θα περιλαμβάνεται η μέχρι σήμερα προϋπόθεση που ορίζει ότι η περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση να είναι στο «κόκκινο» για 14 ημέρες ώστε να είναι δικαιούχος του μειωμένου ενοικίου.

Ο λόγος, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, δεν σχετίζεται με τον τρέχοντα μήνα, καθότι υπάρχει γενική καραντίνα τριών εβδομάδων, αλλά για τον Δεκέμβριο. Οπως σημειώνει η ίδια πηγή, μπορεί η καραντίνα να διαρκέσει 10-12 ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο ή οι επιχειρήσεις να ανοίγουν σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Στην περίπτωση αυτή, θα ισχύσει το μειωμένο ενοίκιο και για τον μήνα Δεκέμβριο, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει lockdown 14 ημερών.

Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη μαζί με όλα τα φορολογικά μέτρα, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή, διαφορετικά την Πέμπτη. Μετά την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών διατάξεων, θα ακολουθήσει η έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για όλα τα φορολογικά μέτρα, καθώς και αυτή που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και η οποία προβλέπει την άμεση αποζημίωσή τους το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου για όσους συνεχίζουν να χάνουν εισοδήματα. 

Η αποζημίωση του Νοεμβρίου

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου, το οποίο θα είναι υποχρεωτικά μειωμένο κατά 40%, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Και αυτό, καθώς θα πρέπει:

1. Να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία περιλαμβάνονται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου λόγω του κορωνοϊού. 

2. Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες.

3. Να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα. Αμέσως μετά, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον έλεγχο των αιτήσεων και στην εκκαθάριση των δηλώσεων COVID.

Παράδειγμα

Επαγγελματικό ακίνητο με μίσθωμα 2.000 ευρώ. Με την υποχρεωτική μείωση 40%:

• Ο ενοικιαστής θα καταβάλει για τον μήνα Νοέμβριο 2020 το ποσό των 1.200 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό θα φορολογηθεί την επόμενη χρονιά και όχι το αρχικό ενοίκιο.

• Ο ιδιοκτήτης εξαιτίας της μείωσης χάνει το ποσό των 800 ευρώ. Από τη ζημία που έχει υποστεί, το Δημόσιο θα τον αποζημιώσει με το ποσό των 400 ευρώ. Αν ίσχυε η προηγούμενη απόφαση, ο ανωτέρω θα λάμβανε μόνο 240 ευρώ και αυτά θα συμψηφίζονταν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Το ποσό των 400 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα είναι αφορολόγητο. 

Τα λάθη 

Στο μεταξύ, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια τους προηγούμενες μήνες θα πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση COVID ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου, προκειμένου να μη χάσουν την έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη φορολογική διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης COVID» ή και της «Δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, υποβάλλουν μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020. 

Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως τα εξής:

Υποβολή δήλωσης CΟVID χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.

Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης COVID.

Μη συμπλήρωση στη δήλωση COVID του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Πηγή: Καθημερινή

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη