Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Φοιτητές δημιούργησαν τζελ που βοηθά να επιστρέψει η ζωή σε καμένες περιοχές – Τι είναι το πρόγραμμα iGEM Thessaloniki

Τζελ με μικροοργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν μια καμένη περιοχή να αναγεννηθεί δημιούργησε ομάδα φοιτητών. Για την εφεύρεσή αυτή που βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο και αναμένεται να διαγωνιστεί το Νοέμβριο στις ΗΠΑ μίλησε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Αϊβαλιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας «iGEM Thessaloniki» μαζί ορισμένους από τους φοιτητές που συμμετείχαν στο επιστημονικό έργο.

«Το project αυτό ξεκίνησε καθαρά από τους φοιτητές μας και είμαι πολύ περήφανος γι’αυτό» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το εργαστήριο στο οποίο βρίσκεται, μαζί με την Ιωάννα, την Αγγελική, την Άρτεμη, τον Μάρκο και τη Θέτιδα, που αποτελούν ορισμένους από τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι στην ουσία ακολουθούν συνταγές και πρωτόκολλα για να φτιάξουν προϊόντα που προσπαθούν να λύσουν προβλήματα.

Το τζελ θα απορροφά το νερό των βροχοπτώσεων

«Οι φοιτητές εμπνέουν τους καθηγητές» είπε ο κ. Αϊβαλιώτης δίνοντας στον λόγο στον Μάρκο Μαθιουδάκη, φοιτητή Βιολογίας στο ΑΠΘ ο οποίος μίλησε για το τζελ με μικροοοργανισμούς που δημιούργησαν.

«Στην ουσία θα δημιουργήσουμε ένα βιοπολυμερές το οποίο θα εφαρμόζεται σε καμένες δασικές εκτάσεις, μετά από μια πυρκαγιά, με στόχο να απορροφά το νερό των βροχοπτώσεων, αποτρέποντας έτσι φαινόμενα πλημμύρας και διάβρωσης» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον φοιτητή το τζελ (υδρογέλη) φιλοξενεί κάποιους μικροοργανισμούς, οι οποίοι θα εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικές ενώσεις που θα είναι διαθέσιμες στα φυτά, προκειμένου να ξαναγίνει το έδαφος γόνιμο μετά από μια πυρκαγιά που καταστρέψε τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος.

Το τζελ συνδράμει στη φυσική αναγέννηση των δασών


Όπως είπε με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η φυσική αναγέννηση των δασών. «Η ιδέα μας μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο εδάφους, δηλαδή σε κάθε καμένο έδαφος και υποπεριπτώσεις μπορούν να ενσωματωθούν και σπέρματα ενδημικών φυτών όπου έχουν χαθεί», πρόσθεσε ο φοιτητής του ΑΠΘ.

Μιλώντας για την εφαρμογή της εφεύρεσής τους στο φυσικό τοπίο ο φοιτητής βιολογίας εξήγησε ότι ως ερευνητική ομάδα κινούνται μόνο σε εργαστηριακά πλαίσια.

«Η ιδέα για να φτάσει να γίνει προϊόν απαιτεί ακόμα πολλά βήματα και πολύ χρόνο, οπότε για παραγωγή ευρείας κλίμακας θα χρειαστεί αυτό το προϊόν να παραχθεί από κάποια εταιρεία προκειμένου να γίνει η διανομή σε καμένες δασικές εκτάσεις» διευκρίνισε ο φοιτητής.


Μιλώντας για τον επόμενο στόχο της ερευνητικής ομάδας iGEM Thessaloniki τόνισε ότι είναι η διάκριση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στις ΗΠΑ, ο οποίος θα γίνει τον Νοέμβριο στο Παρίσι.

Συμμετέχουν φοιτητές από διαφορετικές ειδικότητες

«Ήταν μη αναμενόμενο για όλους όσοι συμμετέχουν στην ομάδα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία. Άπό τον Ιανουάριο που έχουμε ξεκινήσει ως ομάδα έχουμε αποκτήσει πολλές εμπειρίες», σημείωσε. Από την πλευρά της η Θέτις τόνισε ότι στην ομάδα συμμετέχουν φοιτητές από διάφορα τμήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Αϊβαλιώτης εξήγησε ότι κάθε Ιανουάριο μια νέα ομάδα φοιτητών προσπαθεί ένα πρόβλημα και να θέσει τις βάσεις για την επίλυσή του.

«Μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό πολύπλοκο πρόβλημα που μας κέρδισε. Σιγά σιγά έπεισα του άλλους καθηγητές ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και μπορεί να στηθεί στο εργαστήριο, να υλοποιηθεί η πρώτη φάση» τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης λέγοντας ότι «αυτή η πρόταση χτίστηκε βήμα βήμα, από το Γενάρη μέχρι και σήμερα, με πολλές δυσκολίες. Στόχος είναι να ειλικρινά να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να δούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε σε βάθος χρόνου ή και πιο σύντομα».

To Euphoresis στον διεθνή διαγωνισμό «iGEM Competition»

Το τζελ από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών που εφηύρε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα δίνει ζωή σε καμένες εκτάσεις. Το τζελ, που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις, θα περιέχει σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, εξυγιαίνοντας το οικοσύστημα έπειτα από πυρκαγιά.

Πρόκειται για ένα υδρόφιλο πολυσακχαρικό πολυμερές σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα συμβάλει στην απορροφητικότητα του νερού καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων που θα απλώνεται σε καμένη έκτασης. Η ονομασία του «Euphoresis» προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email