Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Φωτιά στον Έβρο: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος την καταστροφή»

Εκπαιδευμένοι εθελοντές δασοπυροσβέστες αφήνουν τη δουλειά τους και τις οικογένειές τους και με αυταπάρνηση μπαίνουν στα μέτωπα των πυρκαγιών και μάχονται για την προστασία ανθρώπων, περιουσιών και της φύσης.

Ομάδα 60 εθελοντών δασοπυροσβεστών από την Αττική, που επέστρεψε από τα μέτωπα της Δαδιάς, μίλησε για τη δύσκολη διαχείριση των πολλαπλών εστιών που ξεπηδούσαν στον Έβρο αλλά και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων για την παρουσία τους εκεί.

«Όπου και να γυρίσεις είναι παντού καμένα»

Η Μαριάννα Πηλού που βρέθηκε στην καταστροφική μέγκα πυρκαγιά του Έβρου περιγράφει στην ΕΡΤ: «Όταν είσαι εκεί και γυρνάς τα μάτια σου και βλέπεις παντού καμένα αυτό που αισθάνεσαι είναι πολύ πιο δυνατό και διαφορετικό και εκεί καταλαβαίνεις την έκταση, είναι δραματικό». Και συνεχίζει: «Ζώα διαφόρων μεγεθών από σκαντζόχοιρους μέχρι ελάφια να τρέχουν από το ένα μέτωπο προς την άλλη κατεύθυνση… Ο κόσμος ο οποίος αγωνία για τον τόπο του για τις περιουσίες του».

Οι προσπάθειες αν και υπεράνθρωπες φαίνονταν συχνά μάταιες μπροστά στην ανυπέρβλητη δύναμη της φωτιάς περιγράφει ο Δημήτρης Μαρινέλης: «Είναι ηρωικές οι προσπάθειες όλων αλλά υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ότι αυτό που κάνεις είναι μικρό όμως συνεχίζεις».

«Όταν εκκενώνονται χωριά, όταν σε διώχνουν από το σπίτι σου γιατί πλησιάζει η φωτιά τότε το νιώθεις αλλιώς. Πρέπει να τους συμπονούμε, να έχουμε μια ενσυναίσθηση σαν Έλληνες με τους ακρίτες. Αυτό που συμβαίνει επάνω, η καταστροφή είναι ανείπωτη δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψει κάποιος», λέει ο Δημήτρης Μαρινέλης.

Μέσα σε μόλις δύο μήνες η ομάδα εθελοντών δασοπυροσβεστών διασωστών συνέδραμε σε τουλάχιστον 100 συμβάντα μεταξύ των οποίων τα μέτωπα σε Δερβενοχώρια Πάρνηθα και Δαδιά.

Ο Γιώργος Δερτίλης, πρόεδρος της ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών – διασωστών αναφέρει: «Έχουμε αρκετά καλή εκπαίδευση και όλα αυτά με το ευχαριστώ και με τα χαμόγελα του κόσμου και με το ότι γυρνάμε πίσω και ξέρουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και έχουμε σώσει κάτι, βάζουν όλες τις δυσκολίες στην άκρη».

Δίπλα στα εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών διασωστών βρίσκονται και φέτος εθελοντές από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη