Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Φόρος απορριμμάτων προ των πυλών – Όσα θα πετάς, τόσα θα πληρώνεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, όπου μεταξύ άλλων προανήγγειλε την θέσπιση τέλους απορριμάτων. Μάλιστα, αυτό θα καθορίζεται με βάση το βάρος που έχουν τα απορρίμματα.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο για εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω». Εξήγησε πως με κάποιο τρόπο θα ζυγίζονται τα απορρίμματα. Στόχος θα είναι οι πολίτες να ενθαρρύνονται να κάνουν οικονομική διαχείριση ή να λειτουργούν χωρίς όριο. Επιπλέον, τόνισε πως το εν λόγω θέμα αφορά τους δήμους, καθώς σχετίζεται με τα δημοτικά τους τέλη.

Σχετικά με τις χωματερές, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως επισήμως υπάρχουν 28, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης, ενώ υπάρχουν ακόμη καμιά δεκαριά που δεν λειτουργούν πλέον, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν κλείσει όλες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, και πρόσθεσε ότι δήμοι που πετούν σκουπίδια σε ανεξέλεγκτες χωματερές, επιβαρύνονται με παραπάνω τέλη προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δήμαρχοι να κάνουν μια σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος, είπε πως η Ελλάδα έχει μόνο πέντε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και στόχος είναι φέτος να δημοπρατηθούν 17. «Νόμιζα όταν πήγα στο υπουργείο, ότι το σοβαρότερο πρόβλημά μου θα είναι η ΔΕΗ. Τελικά κατάλαβα ότι είναι τα απορρίμματα γιατί δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις», σχολίασε ο υπουργός.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email