Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Χρειάζεται πόσιμο νερό και τροφή στις πληγείσες περιοχές – Πιθανή η εμφάνιση ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας

Mε τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι ιδαίτερα έντονα και χιλιάδες στρέμματα να είναι κάτω από το νερό στην ΕΡΤ μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel.

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις». Εκτός από τα θύματα της κακοκαιρίας από πνιγμό ή τραυματισμό που όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους αυξάνεται η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα» επισήμανε.

Αναγκαία η χλωρίωση των υδάτων

Μιλώντας για την ποιότητα του νερού ο καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών.

«Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.

Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.

Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες τόνισε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη