Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Χ. Δερμεντζόπουλος: Ζητά την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό Πετρέλαιο

Ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων, Οικονομικών και  Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου  κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος με την οποία ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς την επαναφορά του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό Πετρέλαιο, ως μέτρο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η έξαρση της πανδημίας ανέδειξε με τον πλέον καθαρό τρόπο τις δομικές παθογένειες που χαρακτηρίζουν το Ελληνικό παραγωγικό μοντέλο. Η υπερεξάρτηση της Ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και γενικά από τον τριτογενή τομέα και η έλλειψη μιας υγιούς παραγωγικής βάσης υπονομεύουν την σταθερότητα της οικονομίας της χώρας μας και την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε μελλοντικές διεθνείς οικονομικές ανακατατάξεις και κρίσεις. Άλλωστε, η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου αποτελεί ζητούμενο και βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένως από στελέχη της.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής ο οποίος χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανταγωνιστικότητα προϊόντων, θα μπορούσε να τονώσει άμεσα την παραγωγικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Βασική ωστόσο προϋπόθεση για την ουσιαστική τόνωση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα συνιστά η αναγκαία μείωσης του κόστους παραγωγής των Ελλήνων αγροτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά, η επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που αθροιστικά με τα φορολογικά και άλλα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα για τον κλάδο η Κυβέρνηση, είναι σε θέση να ενισχύσει τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων και κατ’ επέκταση να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Προτίθεται η κυβέρνηση να επαναφέρει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες έτσι ώστε να ενισχυθεί σημαντικά ο πρωτογενής τομέας παραγωγής;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email