Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Χ. Τοψίδης για τα νερά του Άρδα: “Πήρα την ευθύνη και υπέγραψα την διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία, αλλιώς θα κατέπιπτε”

Η προσωρινή λύση που δόθηκε μπορεί να μην τους αφήνει εκτεθειμένους, αλλά σίγουρα δεν τους ικανοποιεί…Οι αγρότες του βορείου Έβρου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου γνωρίζουν, ότι θα έχουν νερό από τον Άρδα για να καλύψουν τις καλλιεργητικές τους ανάγκες, αλλά σίγουρα είναι πολλά αυτά που τους προβληματίζουν ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας και κυρίως ποιοι θα είναι οι οικονομικοί όροι της τελικής έκβασης αυτής της υπόθεσης.

Από την πλευρά της Ελλάδας, τη λύση κλήθηκε να δώσει ο ίδιος ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης και μάλιστα την ύστατη στιγμή, ξεκαθαρίζοντας πως η περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκη και αρμοδιότητα, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούσε το θέμα στενά και πίεζε σε κάθε επίπεδο.

Όπως εξήγησε, ο κύριος Τοψίδης στις συζητήσεις που προηγήθηκαν συμμετείχε και ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, ο οποίος κλήθηκε αρχικά να υπογράψει τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, κάτι που όμως δεν έπραξε, καθώς προέβαλε ισχυρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στο να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια αφού υπήρχαν πολλές ασάφειες, με κίνδυνο όμως οι όποιες συζητήσεις να ναυαγήσουν και να καταπέσει η όποια έστω και προσωρινή κατάληξη.

Στο σημείο αυτό και για να μην προκληθεί αδιέξοδο, τα τρια ελληνικά υπουργεία που χειρίζονται την υπόθεση, κάλεσαν τον κύριο Τοψίδη να δώσει τη λύση, με τον ιδιο να λέει πως από την πλευρά της Βουλγαρίας ο φορέας που υπογράφει τη συμφωνία είναι αυτός που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό και όχι το κράτος και από την πλευρά της Ελλάδας αυτός που δίνει τα “χέρια” είναι ο ΓΟΕΒ.

Επειδή λοιπόν αυτό δεν συνέβη, ζητήθηκε από τον κύριο Τοψίδη να μπει μπροστά, όπως και έκανε, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνε, όπως είπε, τους παραγωγούς μετέωρους και έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκε μπροστά, πήρε την ευθύνη και έβαλε την σχετική υπογραφή με την προϋπόθεση στο διάστημα που μεσολαβεί να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων, για ένα αποτέλεσμα που να μην είναι εις βάρος των Εβριτών αγροτών. Ωστόσο, την μακροχρόνια σύμβαση θα την υπογράψουν, όπως προβλέπεται, οι κυβερνητικοί φορείς.

Ο κύριος Τοψίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, λέγοντας όμως, πως στα χρόνια που θα μεσολαβήσουν θα πρέπει να γίνουν τα αναγκαία έργα στην περιοχή για την συγκράτηση νερού, ώστε οι αγρότες να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς αυτό που αναφέρεται στην προσωρινή λύση και προφανώς θα μπει και στην καταληκτική είναι, πως οι Βούλγαροι θα παροχετεύουν από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ, ώρες που δεν εξυπηρετούν, όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες αγρότες.

Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης είναι επιβεβλημένη η δρομολόγηση έργων για την διαχείριση του νερού, ώστε να χορηγείται περισσότερη ώρα για τις καλλιέργειες τους και να μην εξαρτώνται από την άλλη πλευρά, που είναι προφανές, ότι αλλάζει το πλαίσιο της παροχής των υδάτων και σε χρόνο και σε ποσότητα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη