Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Όνειρο θερινής νυκτός με τα τωρινά δεδομένα η τηλεθέρμανση Φερών

Στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης συζητήθηκε, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, το έργο της τηλεθέρμανσης των Φερών από την οποία, πέρα από τις αντεγκλήσεις που προκλήθηκαν, βγήκαν και ειδήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά από αρκετές «πάσες» που αντήλλαξαν η νυν με τον πρώην Αντιδήμαρχο Ενέργειας και Τραϊανούπολης κκ Ιντζεπελίδου και Φαλέκας αντίστοιχα, το μικρόφωνο πήρε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος σημείωσε πως επειδή το έργο δεν είναι εθνικής εμβέλειας, αλλά καθαρά τοπικής δεδομένου ότι θα εξυπηρετήσει το πολύ 7.000 κατοίκους, η Πολιτεία δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει έναν τέτοιο έργο με 32 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται για την υλοποίηση του.

Είχε προηγηθεί αναλυτική παρουσίαση των χρονικών του εν λόγω έργου από την Αντιδήμαρχο Ενέργειας και Τραϊανούπολης κα Ιντζεπελίδου, η οποία συνόψιζε πως αν η Δημοτική Αρχή Λαμπάκη δέσμευε κάθε χρόνο περίπου 100.000€ από την ΣΑΤΑ αυτή την στιγμή η μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας της επένδυσης θα ήταν ολοκληρωμένη και δεν θα βρισκόμασταν στο τωρινό αδιέξοδο. Η ίδια δεσμεύθηκε να χτυπήσει όλες τις «πόρτες» των διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για το αναπτυξιακό αυτό έργο.

Ο προκάτοχος της Γιάννης Φαλέκας υπεραμύνθηκε των έργων της θητείας του λέγοντας πως αυτό που πέτυχε η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν μοναδικό, καθώς πουθενά άλλου στην Ευρώπη δήμος δεν επέτυχε, μεταξύ των ανταποδοτικών οφελών, να δίνεται ζεστό νερό στους κατοίκους από τα υπολείμματα του σταθμού συμπίεσης.

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης κάλεσε τον διάδοχό του να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βρεθούν τα απαιτούμενα 32 εκατομμύρια ευρώ ώστε να γίνει αυτή η επένδυση, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος απέδωσε ευθύνες ένθεν κακείθεν για το σημερινό τέλμα καταλήγοντας όμως πως πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να υπάρξει υπέρβαση από μεριάς της Πολιτείας ή ακόμη και του ίδιου του TAP.

Το σίγουρο είναι ότι το έργο της τηλεθέρμανσης Φερών με τις ισχύουσες συνθήκες, και εφόσον και αν βρεθούν 32 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο διάστημα μπαίνει στον «πάγο», και δείχνει να απομακρύνεται η πραγματοποίηση μιας σημαντικής αναπτυξιακής επένδυσης για την δημοτική ενότητα Φερών και τους κατοίκους της.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη