Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Άγγελος Συρίγος: “Αν οι Τούρκοι μας αγγίξουν, πάμε σε πόλεμο”

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η κατάσταση στα πανεπιστήμια βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στην κορυφή της επικαιρότητας.

Ο Άγγελος Συρίγος που έχει δύο ιδιότητες, αυτή του Υφυπουργού Παιδείας αλλά και εκείνη του καθηγητή Διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής μιλάει σήμερα στο The Toc και για τα δύο θέματα με λόγο καθαρό και χωρίς υπεκφυγές.

Επισημαίνει ότι ζούμε την πιο εκρηκτική στιγμή με την Τουρκία από το 1923 και ξεκαθαρίζει πως αν οι τούρκοι μας πειράξουν θα πάμε σε πόλεμο.

Κοφτός είναι και στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Προσελήφθησαν για να είναι μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και θα είναι μέσα. Η απόφαση αυτή είναι οριστική λέει.

Τον συνάντησα στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Ιπποκράτους την Παρασκευή το μεσημέρι την ώρα που ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραφε τις προσαρτήσεις των περιοχών της Ουκρανίας στην Ρωσία. Μου εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για το πότε και το πως μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και έτσι ήταν προφανές ότι η συζήτηση μας θα ξεκινούσε από τις εξαιρετικά φορτισμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

– Βρισκόμαστε πράγματι στην πιο κρίσιμη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την τουρκική εισβολή του 74;

Η πιο κρίσιμη στιγμή ήταν μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2020 όταν είχαμε το Ορούτς Ρέις

στην περιοχή. Είμαστε στην πιο εκρηκτική στιγμή από πλευράς ρητορείας όχι από το 74 αλλά από το 1923. Πρώτη φορά τόσο παρατεταμένα η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας εκτοξεύει διαρκώς απειλές εναντίον της Ελλάδας..

-Αυτή η τόσο εκρηκτική κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί χωρίς θερμό επεισόδιο, διπλωματικά;

Υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, θυμίζω ότι η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος επειδή μπήκε κάποια δευτερόλεπτα στον εναέριο χώρο της και μετά κάποιους μήνες ο Ερντογάν ήταν αγκαλιά με τον Πούτιν. Όμως η στάση του Ερντογάν συνάδει απόλυτα με την ευρύτερη πολιτική της Τουρκίας και έχουμε και τις τουρκικές εκλογές και εκεί ο Ερντογάν παίζει το εθνικιστικό χαρτί. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων είναι που δημιουργεί ανησυχίες για το επόμενο βήμα . Και το επόμενο βήμα πιθανό να είναι κάτι στην πράξη.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email