Ένας ζωηρός διάλογος με έντονο προβληματισμό ήταν, αυτός που εξελίχτηκε στο περιθώριο της εσπερίδας με θέμα: «Η Θράκη και οι αξίες της» στο πλαίσιο του 13ου Πανθρακικού Ανταμώματος στην Ορεστιάδα, ανάμεσα στον πρώην υφυπουργό παιδείας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελο Συρίγο και σε δημότες που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν τα ερωτήματα που απηύθυναν οι δημότες στον κύριο Συρίγο αφορούσαν στην εγκατάλειψη του βορείου Έβρου και στην ολοένα επιδεινούμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση του με την κυβέρνηση, όπως είπαν, να μην παίρνει κανένα δραστικό μέτρο συγκράτησης και ενίσχυσης του κόσμου στην περιοχή.
Προτάσεις υπάρχουν, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν βοηθητικά ως προς σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ εκφράζοντας την απορία τους, πώς ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη, όπως λέγεται από τους κυβερνώντες, στα δημοσιονομικά της χώρας.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και μάλιστα σε έντονο ύφος από την πλευρά του πρώην υφυπουργού υπενθυμίζοντας, πως από την στιγμή που η χώρα μας ακόμη χρωστάει εκατοντάδες δισεκατομμύρια , η «θηλιά» παραμένει και δεν μας επιτρέπεται να ασκήσουμε την πολίτικη που θα θέλαμε.
Ο κύριος Συρίγος ανέλυσε το σκεπτικό του, για το πώς ο βόρειος Έβρος μπορεί να βοηθηθεί, φέροντας το αποτρεπτικό παράδειγμα των μεγαλουπόλεων και των «μαύρων τρυπών» που «ρουφάνε» τα πάντα, όπως συμβαίνει σε Κωνσταντινούπολη και Αλεξάνδρεια. Εμείς, όπως ισχυρίστηκε χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στα δικά μας πόδια, ως ανάχωμα στις «μαύρες τρύπες» και σε έναν γεωστρατηγικό άξονα εν προκειμένω, που θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα εξαπλώνεται σε όλη την ραχοκοκαλιά του Έβρου, με μια ευρύτερη ανάπτυξη που θα διαχέεται σε όλο το νομό.
Ο καθηγητής δεν έκρυψε την αντίθεση του σε μια ανάπτυξη βασιζόμενη στην γειτονική χώρα, η οποία δεν έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό, αυτά είναι ευπρόσδεκτα όπως ξεκαθάρισε, αλλά σε μια ανάπτυξη περί ίδρυσης για παράδειγμα ενός ιδιωτικού πανεπιστήμιου στην Ορεστιάδα, το οποίο θα φιλοξένει 3.000 Τούρκους φοιτητές. Πρόκειται για ένα σενάριο που ακούγεται ως εναλλακτική λύση από κάποιους, αλλά όπως υποστήριξε ο κύριος Συρίγος «δαγκώνεται» σε μια τέτοια πρόταση, τη φοβάται και δεν θέλει ούτε καν να τη σκεφτεί, ως προοπτική στο αδιέξοδο του δημογραφικού, γι αυτό και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που θα έρχεται από τις δίκες μας δυνάμεις, με βάση την τεράστια γεωπολιτική αλλαγή που μπορεί να συντελεστεί.
Όμως, ο πρώην υφυπουργός δέχτηκε και τα «βέλη» ορισμένων για την θητεία του στο υπουργείο παιδείας, επιρρίπτοντας του ευθύνες για το γεγονός, ότι δεν έκανε τίποτα για να σώσει τη σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο.
Ο κύριος Συρίγος πολύ ξεκάθαρα απάντησε, πως αντιλαμβάνεται απόλυτα την αγωνιά και την απελπισία που νιώθουν οι Εβρίτες, αλλά ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται κάνει ό,τι μπορεί, το ίδιο έπραξε και ο ίδιος βοηθώντας, όπως είπε, να διατηρηθούν τα τμήματα της Ορεστιάδας και να ιδρυθεί η σχόλη ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.
Μια σχολή, η οποία θα είναι βιώσιμη και δεν θα έχει τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισε το τμήμα νοσηλευτικής, ένα τμήμα που όταν το είδε για πρώτη φορά δεν πίστευε σε αυτό που έβλεπε, ήταν το πιο άθλιο κτίριο σε ΑΕΙ σε όλη την Ελλάδα, χωρίς προσωπικό και με πολλά προβλήματα, που δυσκόλευαν τη φοιτητική ζωή, λέγοντας πως έφριττε, όποιος άκουγε, ότι οι φοιτητές χρωστούν 20 αδίδακτα μαθήματα με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να καταρρέει και να οδηγείται στο κλείσιμο. Η νοσηλευτική, τόνισε ο κύριος Συρίγος δεν «τράβαγε» γι΄ αυτό και την αντικατέστησαν με μια άλλη, αλλά δυναμική σχολή που θα φέρνει ετησίως 50 με 60 φοιτητές.