Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Άκυρη η απόφαση κοπής του πλατάνου στην Αλεξανδρούπολη

Άκυρες θεωρούνται όλες οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής όλων των Δήμων της Ελλάδας, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και ύστερα. Μεταξύ των αποφάσεων που ακυρώνονται στο Δήμο Αλεξανδρούπολης είναι και αυτή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με ημερομηνία 22/12/2022, αναφορικά με την κοπή του πλατάνου στη συμβολή των οδών Ελένης Φιλιππίδη και Διονυσίου Σολωμού, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, άκυρες είναι όλες οι αποφάσεις που έχουν λάβει μετά την 1η Δεκεμβρίου 2022 οι Οικονομικές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων και των Περιφερειών, σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση  της Ολομέλειας του  Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην απόφαση του το ΣτΕ  ακυρώνει τον νόμο του τέως  υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, κρίνοντας αντισυνταγματικές όλες εκείνες τις διατάξεις του (σύνθεση και αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής) με υπερεκπροσώπηση της παράταξης των Δημάρχων που δεν διέθεταν πλειοψηφία, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παραμένει στη θέση του ο πλάτανος

Έτσι, όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι άκυρες. Στις αποφάσεις αυτές, περιλαμβάνεται και η απόφαση κοπής του πλατάνου στην οδό Ελένης Φιλιππίδη, που προκάλεσε αντιδράσεις, με την Οικολογική Εταιρεία να ζητά μάλιστα παρέμβαση εισαγγελέα. Η εισήγηση της υπηρεσίας για την κοπή του πλατάνου υπερψηφίστηκε, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο,  από τον πρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, και από τα παρόντα μέλη της : Πέτρο Κυριακίδη, Αναστάσιο Σεραφειμίδη, Χρήστο Βαρσαμάκη, Θεόδωρο Βουρδόλη και Νίκο Ραπτόπουλο.

Σημειώνεται ότι στην εισήγηση της υπηρεσίας αναφέρονταν ότι κατά την αυτοψία στο σημείο που υπάρχει ο πλάτανος, διαπιστώθηκαν τα εξής:

«Στο σημείο φύονται ένα δένδρο (Πλάτανος) , το οποίο είναι μεγάλου ύψους χονδρό κορμό με μεγάλα απλωμένα κλαδιά μόνο από την πλευρά του δρόμου, τα κλαδιά του είναι κλαδεμένα από την πλευρά του πεζοδρομίου, δεν υπάρχει ξήρανση του φυλλώματος τους και των κλαδιών. Οι ρίζες του έχουν κοπεί πολλές φορές από την πλευρά του πεζοδρομίου λόγω εργασιών διαφόρων οργανισμών (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΑ κλπ.) Οι επιφανειακές του ρίζες έχουν σηκώσει τις πλάκες πεζοδρομίου και των φρεατίων, έτσι είναι δύσκολη η διέλευση των πεζών από τα σημείο.

Το δένδρο είναι παράπλευρα στο κτήριο, με στενό πεζοδρόμιο και έτσι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να αναπτυχθεί. Λόγω του επαναλαμβανόμενου αυστηρού κλαδέματος που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει πρόβλημα σήψης στη ένωση που διακλαδίζονται τα κλαδιά του στα τρία μέτρα ύψος από το έδαφος».

Απαντώντας σε αυτές τις διαπιστώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων:

«– Το συγκεκριμένο δέντρο έχει στηθαία διάμετρο μικρότερη του ενός μέτρου συνεπώς δεν πρόκειται για άτομο μεγάλης ηλικίας. Σημειωτέο ότι ο πλάτανος είναι μακρόβιο είδος που ζει εκατοντάδες χρόνια.
– Το πλατάνι αυτό εμφανίζει φύλλα, κλαδιά, και κορμό υγιή και προφανώς δεν βρίσκεται στην ηλικία της φυσικής ωριμότητας.
– Από την φύση του αυτό το δασικό είδος έχει βαθύ και ευρύ ριζικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει για να καταρρεύσει από ισχυρό άνεμο.
– Στο δένδρο αυτό δεν εμφανίζεται στον κορμό εσωτερική σήψη.
– Βρίσκεται σε πεζοδρόμιο και δεν εμποδίζει την κυκλοφορία οχημάτων και των πεζών.
– Μια ιδιαιτερότητα του είναι ότι πρόκειται για τον μοναδικό μάλλον αυτοφυή πλάτανο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Παρόλα αυτά η Δημοτική αρχή αποφάσισε να τον καρατομήσει.
– Στις περιοχές της Μαγνησίας, της Χαλκιδικής, της Δράμας και της Ροδόπης, στις οποίες οι δημοτικές αρχές έμπρακτα διέπονται από ευαισθησία για το αστικό πράσινο, διατηρούνται σε αστικούς χώρους άτομα πλατάνου με στηθαία διάμετρο δύο και τριών μέτρων και τα θεωρούν δικαίως φυσικά ως κοσμήματα της πόλης. Ιδιαίτερα στην γειτονική Κομοτηνή όταν ο Δήμος αποφάσισε την υλοτομία ενός μεγάλου πλατάνου οι ευαίσθητοι για το πράσινο πολίτες αντέδρασαν και ακυρώθηκε η απόφαση του Δήμου.
-Αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι η παρουσία του πλατάνου ενοχλεί το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, τότε ο Δήμος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ισχύει το ίδιο και με τις δυο κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο δέντρο.
– Οι πλάκες του πεζοδρομίου είναι στη θέση τους και δεν έχουν ανυψωθεί από τις επιφανειακές ρίζες, συνεπώς δεν δυσκολεύεται σε καμία περίπτωση η διέλευση των πεζών.
– Η μόνη και απαραίτητα χρήσιμη ενέργεια που οφείλει ο Δήμος να κάνει, είναι η απομάκρυνση των τσιμέντων μαζί με τις πλάκες που ασφυκτικά ζώνουν το δέντρο στη βάση του, και στη συνέχεια να τοποθετήσει κυκλική- ακτινωτή σιδερένια σχάρα, όπως μπορείτε να δείτε στην τελευταία φωτογραφία, έτσι όπως πράττουν εδώ και πολλά χρόνια οι δήμοι που ενδιαφέρονται για το αστικό πράσινο και σέβονται τα δέντρα τους».

Ανακοίνωση παράταξης Λαμπάκη

«Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!

Εντός του συμβουλίου ο επικεφαλής μας, πριν από ένα μήνα, είχε προτείνει στον μεγάλο απόντα πως θα έπρεπε μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική την λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, τα θέματα των Επιτροπών αυτών να συζητιούνται πλέον μέσα στο συμβούλιο.

Οι τροποποιήσεις στην Νομοθεσία που έγιναν πριν 3 χρόνια είχαν δώσει την πλειοψηφία στον μεγάλο απόντα, παρά τη λαϊκή βούληση. Παράλληλα πολλές αρμοδιότητες των συμβουλίων δόθηκαν στις επιτροπές αυτές. Έτσι η μειοψηφία αποφάσιζε για την πλειοψηφία.

Το ΣτΕ λοιπόν έκρινε πρόσφατα πως αυτές οι τροποποιήσεις ήταν αντισυνταγματικές!

Άμεσα ο επικεφαλής μας πρότεινε, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην υπάρξει θέμα εγκυρότητας για δεκάδες αποφάσεις που θα λαμβανόταν στις επιτροπές, να ψηφιζόταν τα θέματα αυτά πλέον στο συμβούλιο.

Ο μεγάλος απόντας φάνηκε να μην ταράζεται καθόλου από τη απογευματινή του σιέστα (κεφάλι πίσω γερμένο στην δημαρχιακή καρέκλα-έτοιμος για υπνάκο) και σχεδόν όπως πάντα ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ! Τρομερή ΑΠΑΘΕΙΑ.

Ο δε αλήθειας, γνωστός και ως Ηλίας του 16ου, είχε αρχίσει τα γνωστά ειρωνικά γελάκια του και τους ψευτοτσαμπουκάδες του, αδυνατώντας να αντιληφθεί την σοβαρότητα του ζητήματος. Αυτοί είναι…

Τώρα λοιπόν που καθαρογράφτηκε η απόφαση του ΣτΕ και ορίζει ότι κάθε απόφαση των Επιτροπών αυτών είναι παράνομη από την 1η Δεκεμβρίου 2022, θα κοπούν τα γελάκια.

Δεκάδες υποθέσεις που αφορούν έργα, πληρωμές, διαγωνισμούς και την καθημερινότητα θα πάνε πίσω. Τρεχάτε τώρα γειτόνοι.

Καλά τα βιντεάκια, καλές οι δημόσιες σχέσεις αλλά μόνο με αυτά δεν πας μπροστά. Με αυτά πας πας μόνο για Σινετσιτά στην καλύτερη.

Τουλάχιστον απ’ όλο αυτό προέκυψε και ένα καλό. Δεν θα κοπεί ο ιστορικός και ανεκτίμητης αξίας πλάτανος στην Διον. Σολωμού.

Θα γλυτώσει από την ασχετοσύνη τους!»

ΠΗΓΗ: gnomionline.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email