Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άνεργος σχεδόν 1 στους 2 νέους Θρακιώτες

Τέσσερις ελληνικές, τρεις ισπανικές και τρεις ιταλικές Περιφέρειες φιγουράρουν στις 10 χειρότερες θέσεις ανεργίας νέων (15 έως 29 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Εξ αυτών, αρνητική πρωταθλήτρια στην Ελλάδα και δεύτερη πανευρωπαϊκά είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δείκτη ανεργίας νέων στο 45,1%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 νέους στην ΑΜΘ είναι άνεργος, με βάση τα στοιχεία 2021 της Eurostat. Η θέση γίνεται ακόμη χειρότερη, εάν λάβουμε υπόψη ότι η «πρωταθλήτρια», Περιφέρεια Κεούτα της Ισπανίας, ανήκει γεωγραφικά… στην Αφρική, αφού είναι η Περιφέρεια της Ισπανίας στο στενό του Γιβραλτάρ. Ακολουθάει στην 3η θέση η Δυτική Μακεδονία με 42,3% ανεργία νέων, στην 7η θέση η Στερεά Ελλάδα (38,9%) και στη 10η η Θεσσαλία (36,7%).

Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανεργίας στις ηλικίες 15-29 είναι 13%.


Πώς να μη φύγουν οι νέοι;
Η Ευρώπη φαίνεται να κινείται σε δύο ταχύτητες και στην ανεργία νέων, που «οργιάζει» κυρίως στις χώρες της Μεσογείου, ενώ μειώνεται στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Εξ ου κι η παρουσία Περιφερειών μόνο από τις τρεις πλέον χρεωμένες χώρες της ΕΕ στο top10, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πάντως, τα στοιχεία σε αυτές τις χώρες, ιδίως στην Ελλάδα, μπορεί να είναι και λίγο «φουσκωμένα», εάν λάβουμε υπόψη τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας, που επίσημα καταγράφεται ως ανεργία. Κι από αυτό το ζήτημα όμως, εξάγονται συμπεράσματα για την εργασιακή κατάσταση στη χώρα μας.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει εύλογα, είναι πώς να μη μεταναστεύσουν οι νέοι μακριά από ένα τόπο στον οποίο όχι απλώς δεν μπορούν να βρουν ποιοτικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε επάρκεια, αλλά και απλώς… ένα μεροκάματο; Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση του πληθυσμού, η «αποψίλωση» των χωριών, η φυγή νέων αλλά και η ανεργία, αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα για το παρόν και το μέλλον της ΑΜΘ, στα οποία δεν έχουν βρεθεί πειστικές απαντήσεις.


Πού πήγαν τα λεφτά;
Τις τελευταίες δεκαετίες πακτωλός χρημάτων έχει «πέσει» στην ΑΜΘ, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ωστόσο εξαιτίας λάθος αποφάσεων κυβερνήσεων, οι θέσεις αυτές αποδείχθηκαν λίγες σε σύγκριση με τα χρήματα αλλά και προσωρινές αφού αρκετές εξ αυτών έκλεισαν εν μία νυκτί, όπως όταν εργοστασιάρχες έλαβαν παχυλές επιδοτήσεις από την ΕΕ αλλά λίγα χρόνια αργότερα «μετανάστευσαν» τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό!

Από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν περάσει στη χώρα μας πολλοί Αναπτυξιακοί Νόμοι με ειδική αναφορά-κινητροδότηση για τη Θράκη (Ν. 1262/1982, Ν.1892/1990, Ν.2601/1998, Ν. 3299/2004), αλλά κι ο φετινός Αναπτυξιακός 2022. Όλοι τους όμως φαίνεται πως κινούνται σε πολύ περιορισμένο «κύκλο» ενισχύσεων, ενώ μερικοί από τους παλιότερους είχαν τόσα «παραθυράκια» που επί της ουσίας αντί να δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, απλώς επιδοτούσαν επιχειρήσεις -κυρίως μεγάλες- χωρίς σαφείς προϋποθέσεις διατήρησης των θέσεων.


Η ανεργία στον γενικό πληθυσμό
Στους δείκτες ανεργίας σε όλο τον ενεργό πληθυσμό (15 – 74 ετών) σύμφωνα με τη Eurostat η ΑΜΘ παραμένει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, 3η πανελλαδικά και 10η πανευρωπαϊκά, με ανεργία στο 18,5% σε λίγο καλύτερη θέση από τη Δυτική Μακεδονία (19,8%) και το Νότιο Αιγαίο (18,8%).

Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βλέπουν και σε αυτή την κατηγορία τις Περιφέρειές τους «πρωταθλήτριες».

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη