Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: «Ο Ερντογάν παραβίασε την ψυχή μας και την ιστορία μας με την Αγιά Σοφιά»

Με δηλώσεις του λίγο νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κκ Άνθιμος σχολίασε την απόφαση της Τουρκίας και του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ο Μητροπολίτης επεσήμανε την πικρία που ένιωσε όλο ο Ελληνισμός για αυτή την απόφαση και δεν δίστασε να προσθέσει πως η κίνηση αυτή του Ερντογάν ικανοποίησε σε αρκετό βαθμό την Δύση εννοώντας τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον υπόλοιπο Χριστιανισμό και ένα μέρος του Ορθόδοξου Κόσμου.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Σεβασμιότατου που είπε ότι “ο Ερντογάν και το Ισλάμ παραμένουν ενοικιαστές του πολιτισμού μας και όσων εμείς δημιουργήσαμε, όχι ιδιοκτήτες αφού δεν είναι δημιουργοί αυτών των πνευματικών πραγμάτων”.

Επιπρόσθετα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης τόνισε πως η ενέργεια αυτή του Ερντογάν έχει ουσιαστικό στόχο την Ελλάδα και πρέπει να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο πίεσης που ασκείται προς την χώρα μας προκειμένου να απαιτήσει περισσότερα ανταλλάγματα στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι διάλεξε ως πρώτη ημερομηνία προσευχής την 24η Ιουλίου, την ίδια ημερομηνία που υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης που τόσα χρόνια αμφισβητεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.

Κλείνοντας την συνέντευξή του, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε ότι πρέπει το θέμα της Αγιάς Σοφιάς να καταστεί η πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα των διμερών επαφών με τη Τουρκία, ενώ υπογράμμισε πόσο θα βοηθούσε την εικόνα της Τουρκίας στην Δύση να επιτραπεί στον Οικουμενικό Πατριάχρη να λειτουργεί κανονικά μέσα στον Χριστιανικό Ναό της Αγιάς Σοφιάς.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email