Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

«Πρώτο κουδούνι» τη Δευτέρα 10 Μαΐου για τα σχολεία όλων των βαθμίδων μετά τις διακοπές του Πάσχα, αλλά και μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί και μαθητές προετοιμάζονται για το άνοιγμα των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών, με οδηγό πάντα τα self tests και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, τα self-tests καθώς και η μείωση του δείκτη θετικότητας, αποτελούν συνδυαστικά σημαντικά εργαλεία για το άνοιγμα των σχολείων.

Επιπλέον, επαναλειτουργούν διά ζώσης τα φροντιστήρια για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πότε ανοίγουν σχολεία και φροντιστήρια

Όπως ανακοίνωσε ήδη το υπουργείο Παιδείας, έως τώρα κλείδωσαν οι εξής ημερομηνίες:

– Σχολεία:

  • Άνοιγμα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης10 Μαΐου

– Πανελλαδικές εξετάσεις 2021:

  • Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια
  • Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια

– Παράταση διδακτικού έτους:

  • Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
  • Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

– Φροντιστήρια:

  • Άνοιγμα φροντιστηρίων για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων
  • Άνοιγμα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών για όσους δίνουν εξετάσεις

Επιπλέον, από τις 17 Μάϊου ξεκινούν δια ζώσης: 

  •  Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ:

    Διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

    Πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων ΙΕΚ με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας για καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές.
     
  • Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ

    Έναρξη της δια ζώσης διεξαγωγής, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο των συμμετεχόντων όσο και των εκπαιδευτικών.

  • Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

    Επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας του Α’ και Β’ κύκλου με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) (εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών) μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας.

  • Κολλέγια:

    Ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Self test στα σχολεία: Τι γίνεται αν βγει θετικό

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται η διαδικασία διεξαγωγής των self test, αλλά και τι πρέπει να κάνουν, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δείξει ότι είναι θετικoί στον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ είναι θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν.

Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Για τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.

Για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, που λειτουργούν διά ζώσης, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Διαθέσιμα self tests στα φαρμακεία της χώρας για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ήδη από την Τετάρτη 5 Μαΐου, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα self tests από τα φαρμακεία της χώρας.

Αναλυτικές οδηγίες για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων ως προς την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό, ανακοινώνονται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικών οδηγιών για την επαναλειτουργία των Λυκείων.

Σχετική εγκύκλιος εστάλη την Τετάρτη , σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στήριξη στους διευθυντές σχολείων που μηνύονται για τα self tests

Για τους διευθυντές σχολείων που μηνύονται από τους γονείς, με αφορμή τα self-tests, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των διευθυντών μας, των εκπαιδευτικών μας, προκειμένου, τυχόν δικαστικές δαπάνες να καλύπονται, δαπάνες για την υπεράσπιση των καθηκόντων τους. Έχουν την στήριξη του Υπουργείου, για τυχόν δαπάνες».

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι μιλάμε για «εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά, πολύ λιγότερα από όταν είχαμε τους αρνητές της μάσκας». «Είμαστε δίπλα σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Είμαστε ευτυχείς που τα σχολεία μας ανοίγουν επιτέλους. Κι ανοίγουν με ενισχυμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης», πρόσθεσε.

Περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν το self test

Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δεν υποβληθεί σε self test ή δεν καταχωρίσει το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργοποιείται διάταξη που ορίζει περικοπή μισθού, σύμφωνα με εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή που εστάλη στα σχολεία εν όψει της επαναλειτουργίας όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Μάλιστα, μη υλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τους διευθυντές των σχολείων, θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Τι θα ισχύει για τις απουσίες μαθητών που διαμένουν με άτομα ευπαθών ομάδων

Το υπουργείο Παιδείας, σε σχετική εγκύκλιο, για τους μαθητές που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών.

Στην εγκύκλιο εξηγείται βήμα-βήμα η διαδικασία καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β ́ 455).

Αναμονή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τέλος, δεν θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 10 Μαΐου.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών. Σχετικές  ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι «δεν τίθεται ζήτημα επαναλειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επισήμανε στο Mega πως «οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self-tests και να φορούν μάσκες. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς».

Πηγή: alfavita.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη