Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άνοιγμα σχολείων: «Ότι κάναμε πριν, κάνουμε και τώρα» – Προβληματισμός για τα ανοιχτά παράθυρα εν μέσω χειμώνα

To focustonevro.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή ενός από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της Αλεξανδρούπολης, του 6ου δημοτικού, κ. Φώτη Χαριτάκη για τον απόηχο του χθεσινού ανοίγματος των σχολείων μετά από δύο μήνες υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης.

Ο κ. Χαριτάκης ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επανέναρξη της σχολικής περιόδου ήταν στην ουσία αυτά που εφαρμόζονταν και πριν. Στην ουσία δεν υπάρχει κάτι καινούριο σε σχέση με όσα τηρούνταν λίγους μήνες πριν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο σύλλογος διδασκόντων προχώρησε στην επικαιροποίηση του περιεχομένου του παλαιότερου πρακτικού με τα μέτρα που είχαν ληφθεί την προηγούμενη περίοδο.

Επίσης ο διευθυντής τόνισε ότι παρά την επιστροφή στα σχολεία δεν έχουνε γίνει οι απολυμάνσεις των σχολικών μονάδων οφείλοντας βέβαια την ίδια στιγμή να επισημανθεί η καλή εικόνα από άποψη της καθαριότητας των χώρων.

Ο κ. Χαριτάκης σημείωσε πως κάποια από τα μέτρα δεν είναι τόσο εύκολα στην εφαρμογή τους και εξαρτώνται από το σχολικό κτίριο και τις δυνατότητες που αυτό έχει. Για παράδειγμα τα διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές δεν είναι εφικτό σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Γενικότερα, το μέτρο της διαφοροποιημένης προσέλευσης δεν είναι εφικτό, σε αντίθεση με την αποχώρηση που μπορεί να γίνει σε διαφορετικό χρόνο ευκολότερα.

Αναφορικά με το μετρό για ανοιχτά παράθυρα ο κ. Χαριτάκης διερωτάται τι θα συμβαίνει, όπως για παράδειγμα σήμερα, στις βροχερές μέρες. Και στο ίδιο μήκος κύματος τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες που προβλέπεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Θα πρέπει να δουλεύουν στο φουλ τα καλοριφέρ ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν την στοιχειώδη ζέστη στους μαθητές κάτι που αυτόματα θα σημαίνει ότι θα διπλασιαστούν τα έξοδα της θέρμανσης, τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικότερα έξοδα ενός σχολείου.

Φυσικά για κουβέρτα δε γίνεται λόγος. Όπως αντιλαμβάνεστε όμως, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι είναι απαραίτητο κάποιες φορές μαθητές να μένουν με τα μπουφάν τους μέσα στην τάξη λόγω των ανοιχτών παραθύρων. 

Ένα από τα προβλήματα, το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπαιδευτικών, είναι ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη, ο οποίος μάλιστα αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας από την νυν ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Χαριτάκης έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και ευχόμενος όλα να κυλήσουν ομαλά διότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη