Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Άρθρο του Γ. Πανούση: Το ξέφωτο Πρόταση – Πρόσκληση

Γράφει ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης Γιάννης Πανούσης 

Δεν ξέρω αν ‘η πλήξη είναι αντεπαναστατική’ κι αν η [όποια] δράση εντάσσεται σε μία ’αρχιτεκτονική της αντί-στασης’, αλλά  νομίζω ότι έχουμε πλέον άπαντες συνειδητοποιήσει ότι συγκροτούμε έναν αστάθμητο λαό. Ένα λαό, ο οποίος χορταίνει καταναλώνοντας λωτούς κι αρνείται τα εμβόλια, ο οποίος καταπίνει αμάσητα τα πολιτικά ψεύδη των δικών του και διαμαρτύρεται έντονα για τα fake news των προαιώνιων; ιδεολογικών του αντιπάλων. Ένα λαό, ο οποίος -όπως συμβαίνει με τα φλίππερ- γοητεύεται από τη φαντασματογορία των ‘μηχανών –ονείρου’ [dream machines] [Κ.Καλφόπουλος] και διαμορφώνει ψευδή συνείδηση του τύπου π.χ ότι η απελευθέρωση απ’ όλα τα δεινά θα προκύψει με την απαλλαγή από τον εκάστοτε εχθρό [κι όχι με την αλλαγή του παραδείγματος].

Θέλω εξαρχής να δηλώσω ότι χαίρομαι για την αναστολή-έστω στην πράξη- του νόμου για την πανεπιστημιακή Αστυνομία, νόμο τον οποίο είχα σε πολλές ευκαιρίες κατα-κρίνει.

Επειδή όμως πιστεύω στην αξιακή φύση της Ανώτατης Παιδείας θα μου επιτρέψετε να κάνω μία πρόταση:

αφού οι περισσότεροι Πρυτάνεις επί 47 συναπτά μεταπολιτευτικά χρόνια απορρίπτουν σχεδόν όλα τα νομοσχέδια της Πολιτείας όποιο κόμμα κι αν κυβερνάει, γιατί δεν συντάσσουν οι ίδιοι ένα Νόμο για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ; Πιστεύω ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα άξιζε τον κόπο αφενός γιατί θα δικαίωνε την αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων κι αφετρέρου γιατί θα αποτελούσε μία πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση πολλών, προφανώς αντίθετων προσεγγίσεων, οι οποίες εξαφανίζονται λόγω της ενιαίας διαφωνίας με τις διατάξεις του νόμου που πρότεινε το Υπουργείο Παιδείας.

Θέλω να ελπίζω ότι στην πρότασή μου δεν θα κάνουν μερικοί tilt.

ΥΓ. Επί πρυτανείας Χρ. Κίττα στο ΕΚΠΑ μία ομάδα μελών ΔΕΠ, μαζί με τον Πρύτανη,είχαμε συντάξει πλήρες νομοσχέδιο. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου (Μαριέτα Γιαννάκου) το …εξαφάνισε.

ΥΓ2. Δεν κυνηγάω ποτέ ανθρώπους, ούτε κάνω πόλεμο προθέσεων. Παρακαλώ το ίδιο να πράξουν κι όσοι διαφωνούν μαζί μου.

ΥΓ3.’’Μονοπάτια σκαλισμένα στο γκρεμό οδηγούν σε ξέφωτο’’[Γιώγια Σιώκου,Το ξέφωτο]

Πηγή: esos.gr – Γιάννης Πανούσης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email