Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Έβρος: Αναβιώνει ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ψωμιού στην Λευκίμμη

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ψωμιού στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε ειδική δράση με την επωνυμία “Ψωμί και Κάρβουνο,” στο χωριό Λευκίμμη Σουφλιου το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που εξερευνά εκτενώς τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής ψωμιού φέρνοντας στο φως τους τεχνίτες αρτοποιούς που αναβιώνουν την τέχνη της αρτοποιίας στην Ελλάδα.

Το έργο αποτελεί δράση της THE  ΤΕΛΟΣ  SOCIETY  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή την εικοσαετία από την έγκριση της Συμβάσης για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς(UNESCO 2003)

Για τη συγκεκριμένη δράση μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η εικαστικός και ιδρύτρια της THE TEΛΟΣ SOCIETY  Γεωργία Κοτρέτσος η οποία ερευνά την ιστορία του ψωμιού σε όλη τη χώρα  παρακολουθώντας σχετικά εργαστήρια συνομιλώντας με αρτοποιούς που ακολουθούν την παράδοση του ψωμιού και που στις αρχές Ιανουαρίου 7, 8 και 9 του μήνα πρόκειται να επισκεφθεί παραδοσιακούς συνοικιακούς φούρνους σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη.

«Το ψωμί ήταν πάντα στο μυαλό μου και το έβλεπα   ως μια αρχέτυπη γλυπτική φόρμα πάνω στο ελληνικό τραπέζι» αναφέρει η κυρία Κοτρέτσος, προσθέτοντας ότι πάντα έψαχνε μια αφορμή για κάνει κάτι με το ψωμί.

Η ιστορία ξεκινά από το χωριό των αρτοποιών, Βήσσανη Ιωαννίνων  στα σύνορα με την  Αλβανία και μετα από ένα μεγάλο κύκλο  επαφών και αναζητήσεων θα καταλήξει την Άνοιξη του 2024  εκεί από όπου ξεκίνησε με μια μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων οι οποίοι θα ζυμώσουν ψωμί κάτω από τον πλάτανο της πλατείας του χωριού.

Γεωργία Κοτρέτσος ιδρύτρια της THE TEΛΟΣ SOCIETY

Η δράση  στη Λευκίμμη θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Άρτου και Σίτου του ιδιοκτήτη η Γιώργου Ντόμπρου όπου όλοι με την συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Λευκίμμης θα ζυμώσουν και θα ψήσουν ψωμί στον ξυλοφουρνο που υπάρχει στο αγροτόσπιτο του Μουσείου το οποίο ξεπερνά τα α 400 χρόνια ζωής.

Στην εκδήλωση  εκτός των άλλων θα συμμετέχουν ο κύριοι

Νίκολα Παρασκευάς τεχνολόγος τροφίμων υπεύθυνος Τεχνικού Τμήματος Μύλων Θράκης,

Κώστας Κεβρεκιδης Πρόεδρος αρτοποιών Έβρου και γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας και

Αντώνης Μάριος –Παπαγιώτης ( γιος μυλωνά) από το Διεθνές Κέντρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ICSD)

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη