Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Έβρος : «Αστακοί» στη συνοριογραμμή

Σε «αστακούς» μετατρέπουν οι Ενοπλες Δυνάμεις τα ακριτικά φυλάκια στον Εβρο και στα νησιά με στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο επιτήρησης και έτσι να είναι πανέτοιμα είτε για να αποκρούσουν κάθε είδους στρατιωτική απειλή εξ Ανατολών είτε για να μεταδώσουν ταχύτατα στην ηγεσία πληροφορίες για μεταναστευτικές ροές ή για άλλους κινδύνους. Η προσπάθεια της ηγεσίας του «Πενταγώνου» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για θωράκιση της συνοριογραμμής, κυρίως στον Εβρο, αλλά και στα θαλάσσια σύνορα.

Η ενίσχυση των φυλακίων με στόχο να «ανέβουν» επίπεδο επιχειρησιακά έχει ξεκινήσει την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ». Ωστόσο από την «υβριδική επίθεση» στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020, και μετά, οι παρεμβάσεις έχουν αυξηθεί και σημαντικός αριθμός φυλακίων ενισχύονται συνεχώς με εργαλεία και μέσα σύγχρονης τεχνολογίας.

Οσοι έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία σε φυλάκια στα σύνορα είτε στον Εβρο είτε στα νησιά γνωρίζουν καλά ότι η επιτήρηση είναι το άλφα και το ωμέγα για την έγκαιρη αποτροπή και εξουδετέρωση κάθε απειλής. Με αυτό το σκεπτικό οι επιτελείς έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο βελτίωσης των δυνατοτήτων των φυλακίων.

Τι έχει γίνει έως τώρα; Ολα τα φυλάκια διαθέτουν στα παρατηρητήριά τους διόπτρες και συστήματα για την επιτήρηση και την παρατήρηση. Τώρα όμως αυτά τα ηλεκτροοπτικά συστήματα ενισχύονται με σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι αρκετά φυλάκια είναι εξοπλισμένα και με ραντάρ και πλέον όπου απαιτείται τα σημαντικά όργανα εντοπισμού στόχων ενισχύονται προκειμένου να έχουν καλύτερη εμβέλεια και αποτελέσματα.

Αντιβαλλιστικές σκοπιές

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση αντιβαλλιστικών σκοπιών σε αρκετά φυλάκια στον Εβρο. Στόχος είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να προστατευθεί, αφού στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και πυροβολισμοί αλλά βέβαια και ρίψεις αντικειμένων, όπως στα γεγονότα του Εβρου το 2020 στις Καστανιές. Για παράδειγμα, το ανακαινισμένο επιτηρητικό φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Εβρου, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο, διαθέτει ήδη αντιβαλλιστική σκοπιά.

Εδώ και αρκετά χρόνια τα φυλάκια είναι εξοπλισμένα και με κάμερες για να καλυφθούν όλα τα πιθανά σημεία παράνομης εισόδου μεταναστών και άλλων κινδύνων στα σύνορα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον έχουν τοποθετηθεί περισσότερες κάμερες για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η επιτήρηση.

Πεποίθηση των επιτελών είναι πως με όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις στα φυλάκια, αλλά και με τις δράσεις ενίσχυσης και επέκτασης του φράχτη του Εβρου και την κατασκευή αποτρεπτικών εμποδίων και οχυρωματικών έργων από το Μηχανικό υπό τις οδηγίες του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, τα ελληνοτουρκικά σύνορα θωρακίζονται. «Ο Εβρος είναι απόρθητος», όπως είχε δηλώσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε πρόσφατη επιθεώρηση των έργων στον Εβρο. 

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις σε όργανα και μέσα των φυλακίων, οι επιτελείς έχουν προχωρήσει και σε βελτίωση των συνθηκών στρατωνισμού στα φυλάκια. Για παράδειγμα, στα ανακαινισμένα φυλάκια οι κοινόχρηστοι χώροι ύπνου, σίτισης και ψυχαγωγίας των φαντάρων δεν θυμίζουν σε τίποτα τους παλιούς κλασικούς στρατώνες. Εχουν εξοπλιστεί δηλαδή με νέα έπιπλα και έχει γίνει νέα διαμόρφωση των χώρων.

Είναι πρόδηλο ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει μεγάλο βάρος στην επιτήρηση και στον έλεγχο των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων – έργο που επιτελείται σε μεγάλο βαθμό και από τα φυλάκια -, αφού η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει. Γι’ αυτό εξάλλου την τελευταία διετία δημιουργήθηκαν και δύο νέα φυλάκια σε περιοχές στις οποίες δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στρατιωτική παρουσία, στη Γαύδο και στους Οθωνούς.

Πρόκληση υπερπτήσεων

Πάντως η επιθετικότητα των Τούρκων συνεχίζεται όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής και ανακοινώσεων από το τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά και με παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Χθες ζεύγος τουρκικών F-4 πέταξε πάνω από τη νήσο Ζουράφα, στα ανατολικά της Σαμοθράκης. Ηταν η έκτη υπερπτήση από την αρχή του χρόνου.

ΠΗΓΗ: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη