Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έβρος: Αύξηση συλλήψεων παράτυπων μεταναστών

Αύξηση που υπερβαίνει το 28% καταγράφεται το πρώτο πεντάμηνο του έτους στις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Αυτό μαρτυρούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ». Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τους τελευταίους δύο μήνες οι μετανάστες κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές ότι μεταφέρθηκαν οργανωμένα με πούλμαν στα σύνορα, υπό την ανοχή των τουρκικών αρχών.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει συστηματικά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τις τουρκικές αρχές».

Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου από τους αστυνομικούς των διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης συνελήφθησαν συνολικά 2.334 μετανάστες έναντι 1.817 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η μεγαλύτερη αύξηση (125%) εντοπίζεται στην περιοχή αρμοδιότητας της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας. Συνολικά 1.130 μετανάστες κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο στη χώρα έναντι 502 πέρυσι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα δουλεμπορικά κυκλώματα προωθούν τους παράτυπους μετανάστες μέσω κεντρικού Εβρου (περιοχή του Σουφλίου), καθώς τα περάσματα που υπήρχαν νοτιότερα έχουν κλείσει με την κατασκευή του νέου, μήκους 28 χιλιομέτρων, φράχτη. Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτεται ότι μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση κατεγράφη τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με τις συλλήψεις στον Εβρο να σημειώνουν αύξηση 79%. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, λόγω της μείωσης της στάθμης του Εβρου είναι ευκολότερο για τους μετανάστες να διασχίσουν το ποτάμι.

Αναφορές για οργανωμένη μεταφορά με πούλμαν, υπό την ανοχή των τουρκικών αρχών.

Σημαντική, όμως, αύξηση καταγράφεται και στις δευτερογενείς ροές παράτυπων μεταναστών από τη Βόρεια Μακεδονία (176%), με τον αριθμό των συλλήψεων πάντως να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός: το πρώτο πεντάμηνο φέτος συνελήφθησαν 36 μετανάστες αντί 13 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στα νησιά, αντιστοίχως, η αύξηση των συλλήψεων το α΄ πεντάμηνο του 2022 αγγίζει το 49% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι μετανάστες που κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο στη χώρα ανήλθαν σε 2.075 αντί 1.393 το 2021. Οι περισσότεροι εντοπίστηκαν στα Δωδεκάνησα, ενώ άξια αναφοράς είναι η μείωση 50% των συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στη Λέσβο.

Πού αποδίδεται η αυξημένη μεταναστευτική πίεση; Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σημαντικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει η δημόσια δήλωση, στις αρχές Μαΐου, του Τούρκου προέδρου ότι σχεδιάζει να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους ένα εκατομμύριο μετανάστες που ζουν σήμερα στην Τουρκία. «Υπ’ αυτή την απειλή, πολλοί επέσπευσαν το ταξίδι τους προς την Ελλάδα», επισήμανε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή.

Μία ακόμα παράμετρος που επικαλούνται αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι είναι και η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες που είχαν καταστήματα και δουλειές στη γειτονική χώρα να έχουν μείνει χωρίς πηγή εισοδήματος.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email