Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Έβρος: Εντάχθηκαν και τα 19 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια της Ε.Ε.Α.Β.Ε. στο LEADER

Το σύνολο των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων που αξιολογήθηκαν θετικά εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER / CLLD της Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου (ΕΕΑΒΕ), όπως αποτυπώνεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατόπιν της εξασφάλισης των απαραίτητων πρόσθετων πόρων από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι νέες επενδύσεις ενισχύουν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με πράξεις μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής και δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον Έβρο. Η ΕΕΑΒΕ λαμβάνει δημόσια επιχορήγηση 2.714.895 ευρώ για 19 έργα, τα οποία, μαζί με την ίδια συμμετοχή, ανέρχονται σε συνολικό προϋπολογισμό 4.805.424 ευρώ (για τις δράσεις 19.2.2 και 19.2.3). Με την παραπάνω ένταξη των ιδιωτικών επενδύσεων, το τοπικό πρόγραμμα LEADER χρηματοδοτεί 49 έργα, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5,6 εκατ. ευρώ (συνολικού προϋπολογισμού 7,77 εκατ. ευρώ), ενώ η αρχική έγκριση ήταν 3,2 εκατ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την ένταξη όλων των προτάσεων εκφράζει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Τονίζει ότι στην πρώτη φάση για τις δημόσιες επενδύσεις η απορροφητικότητα ανήλθε στο 100%, ενώ στις ιδιωτικές επενδύσεις «υπήρξε μια ενίσχυση και από την Περιφέρεια κατά 700.000 ευρώ. Οι 19 επιχειρήσεις του Βόρειου Έβρου που υπέβαλαν πρόταση, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και θα χρηματοδοτηθούν».

Επενδύσεις

Οι εντασσόμενες πράξεις συνδέονται με τη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, σε μια περιοχή που ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η μεταποίηση πρωταγωνιστούν.

Ανάμεσά τους είναι η ίδρυση αποσταγματοποιείου, ο εκσυγχρονισμός επιχείρησης λιανικού εμπορίου κρέατος, το λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών και σπόρων, η αγορά διαλογητηρίου και ψυκτικού θαλάμου, ο εκσυγχρονισμός μονάδας παραγωγής ταχινιού, ο εκσυγχρονισμός επιχείρησης για την παραγωγή επεξεργασμένων και συντηρημένων λαχανικών που διατίθενται κατεψυγμένα και ο εκσυγχρονισμός μονάδας επεξεργασίας και συντήρησης λαχανικών.

«Η παρουσία του μεταποιητικού τομέα στις προτάσεις ενισχύει τον αγροτικό κόσμο. Ειδικά οι επιχειρήσεις που θέλουν εξαγωγική δραστηριότητα χρειάζονταν μεγάλη στήριξη για να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Τα ποιοτικά παραγόμενα προϊόντα μας έχουν την ευκαιρία να γίνουν πιο γνωστά εντός και εκτός Ελλάδας».

Πηγή: ypaithros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη