Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Έβρος – Λάβαρα: Εκδήλωση μνήμης για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την μάχη στην θέση ΚΟΥΡΙ κατά την επανάσταση (videos & photos)

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ο Δήμος Σουφλίου, διοργάνωσε την Κυριακή 9 Μαΐου, εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων και του παλαιού Ιερού φερώνυμου Ναού.

Ο Ναός σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τους κατοίκους του οικισμού ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που παρείχαν τα θεία κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης στην θέση ΚΟΥΡΙ τον Μάιο του 1821, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εξόντωση ολόκληρης τουρκικής στρατιωτικής μονάδας κοντά στο κέντρο της οθωμανικής στρατιωτικής οργάνωσης, την Κωνσταντινούπολη.

Στεφάνι κατέθεσαν ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, η πρόεδρος της κοινότητας Λαβάρων και μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Φέτος, για πρώτη φορα η Παμμακεδονικη Ενωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλαδος -Αυστραλιας κατοπιν επισήμου προσκλήσεως του Δήμου Σουφλίου συμμετείχε με αγήματα αναβιωτών Ιστορίας με στολές Ιερού Λόχου 1821 και οπλαρχηγών 1821. Τα αγήματα έφεραν τις σημαίες και τα εμβλήματα της επαναστάσεως του 1821 στην Μακεδονία, Θράκη και Κύπρο.
Για πρώτη φορα η Ιστορία ζωντανεψε με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο.

Τέλος, μουσικά και ενδυματολογικά έδωσαν χρώμα στην ημέρα η Φιλαρμονική του Δήμου Σουφλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβάρων «Άγιος Αθανάσιος» και άλλοι Πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.

Δείτε πως κάλυψε την εκδήλωση ζωντανά το focustonevro:

Δείτε φωτογραφίες:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη