Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Έβρος: Μέσα σε μία βδομάδα εξαφανίστηκαν χιλιάδες ευρώ από λογαριασμούς πολιτών!

Απανωτά είναι τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο τα περιστατικά απάτης σε βάρος πολιτών, οι οποίοι είδαν μεγάλα ποσά από τις οικονομίες ή τους λογαριασμούς τους να «κάνουν φτερά».

Το τελευταίο περιστατικό αφορά μία ηλικιωμένη στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έδωσε 45.000 ευρώ για δήθεν χειρουργική επέμβαση συγγενικού της προσώπου. Έπεσε θύμα του γνωστού σεναρίου απάτης, στο οποίο ο δράστης δηλώνει γιατρός και ζητά χρήματα για να χειρουργήσει πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος του υποψήφιου θύματος, μετά από τραυματισμό σε τροχαίο. Η ηλικιωμένη πείστηκε και παρέδωσε το μεγάλο χρηματικό ποσό σε γυναίκα συνεργό του δράστη, η οποία μετέβη για την παραλαβή των χρημάτων έξω από το σπίτι της παθούσας.

Την περασμένη Τετάρτη ένας άνδρας, προσποιούμενος τον αστυνομικό, τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη στην Αλεξανδρούπολη, την έπεισε ότι συγγενικό της πρόσωπο έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο, για τη συγκάλυψη του οποίου ζήτησε 10.000 ευρώ. Λίγη ώρα μετά, η ηλικιωμένη παρέδωσε τα χρήματα σε γυναίκα συνεργό του άνδρα.

Σε άλλο περιστατικό την περασμένη Δευτέρα, ένας άνδρας εξαπάτησε γυναίκα και αφαίρεσε 9.000 ευρώ από τον λογαριασμό της. Προσποιήθηκε τον πελάτη στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την παθούσα, δηλώνοντας ότι ενδιαφέρεται να διαμείνει στο ξενοδοχείο της και της απέστειλε μήνυμα που εμπεριείχε link στο οποίο αποστολέας εμφανιζόταν τράπεζα, δήθεν για να της καταθέσει τα χρήματα. Η γυναίκα πληκτρολόγησε τους κωδικούς της και ο δράστης μετέφερε από τον λογαριασμό της το ποσό.

Και ακόμα ένα περιστατικό στην Ορεστιάδα, με θύμα μία γυναίκα, η οποία εξαπατήθηκε από έναν άγνωστο μέχρι στιγμής άνδρα και κατέθεσε στους λογαριασμούς του 14.000 ευρώ. Ο δράστης, από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου, επικοινωνούσε μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με τη γυναίκα, προσποιούνταν ότι ήταν στρατιωτικός που διαμένει στο εξωτερικό και παρουσιάζοντας διάφορα ψευδή γεγονότα, την έπεισε να του καταθέσει τα χρήματα.

Πρόσφατα μάλιστα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης των πολιτών που καταγγέλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές δικαιοδοσίας της  κρίνει σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα και τα οποία συνήθως αναφέρουν ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας» ή ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί».

Τα μηνύματα αυτά συνήθως παρακινούν τους πολίτες να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) που βρίσκεται μέσα στο ίδιο email ή SMS και ο οποίος οδηγεί σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών. Στη συνέχεια ζητούν την καταχώρηση προσωπικών στοιχείων, αριθμούς τραπεζικών καρτών και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password), τα οποία οι δράστες υποκλέπτουν μόλις αυτά συμπληρωθούν από τους πολίτες.Με τον τρόπο αυτό οι δράστες αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και αφαιρούν άμεσα χρηματικά ποσά.

  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν στοιχεία των τραπεζικών σας καρτών και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password) που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικές τραπεζικές ιστοσελίδες/ εφαρμογές προκειμένου σας καταβάλουν ή τους καταβάλετε χρήματα για αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Στις περιπτώσεις αυτές να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) και σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη