Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Έβρος: Με βίντεο στο Tiktok ενθαρρύνουν μετανάστες να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της real.gr, στοιχεία που δείχνουν νέα κινητικότητα των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μια σειρά από βίντεο, τα οποία έχουν αναρτηθεί από αραβόφωνα άτομα στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Tiktok.

Στα βίντεο φαίνονται ομάδες μεταναστών, οι οποίοι καταφέρνουν να περνούν από τον φράχτη του Έβρου. Χρησιμοποιώντας μία σκάλα από την τουρκική πλευρά, οι μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν πάνω από το ύψος του φράχτη, ενώ με μία δεύτερη σκάλα από την ελληνική πλευρά, καταφέρνουν να εισέλθουν με ασφάλεια στο ελληνικό έδαφος. Ακόμη, έχουν αναρτηθεί και βίντεο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, που δείχνουν μετανάστες να έχουν κατασκηνώσει στην δασώδη περιοχή της ελληνοτουρκικής μεθορίου, αλλά και άλλους, οι οποίοι βρίσκονται εντός αυτοκινήτου, που φέρεται να κινείται σε ελληνικές οδικές αρτηρίες.

Το σημαντικό στοιχείο που έχει προκύψει από τους λογαριασμούς του Tiktok είναι το γεγονός ότι στα ίδια βίντεο είναι αναρτημένοι και ελληνικοί αριθμοί κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τις αξιόπιστες πηγές του real.gr, με την ανάρτηση των ελληνικών τηλεφωνικών αριθμών, οι χρήστες των λογαριασμών, ουσιαστικά απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε μετανάστες που ζουν στην Τουρκία, ώστε να επιχειρήσουν με την βοήθειά τους να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι τοποθεσίες που φαίνονται στα βίντεο είναι όντως από την περιοχή του Έβρου. Ωστόσο η ανάρτηση των ελληνικών κινητών και τα λεγόμενα στα βίντεο, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για κύκλωμα που προσπαθεί να προσελκύσει μετανάστες, διευθετώντας το πέρασμά τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, για τους επιτελείς των ελληνικών υπηρεσιών που διαχειρίζονται τα νέα στοιχεία, θεωρείται επίσης σημαντικό το γεγονός ότι τα βίντεο απευθύνονται σε αραβόφωνους, όπως είναι οι Σύριοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Τουρκία βρίσκονται περί τα 4 εκατομμύρια μεταναστών, εκ των οποίων τα 3,6 προέρχονται από τη Συρία. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη “δεξαμενή” μεταναστών στην Τουρκία, από την οποία οι διακινητές θα μπορούσαν να “αλιεύσουν” ανθρώπους που θα θελήσουν να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα», αναφέρουν οι πηγές.

Ξεχωριστή σημασία έχει και η χρήση του Tiktok για την ανάρτηση των επίμαχων βίντεο. Ξεκινώντας από την Κίνα το 2017, το Tiktok είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, καθώς μέσα σε λιγότερα από 3 χρόνια κατάφερε να προσελκύσει 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο δίκτυο μεταξύ των εφήβων και των νέων ανθρώπων. «Με το Tiktok, οι διακινητές είναι σαν να κάνουν “άνοιγμα” προς τους πιο νέους μετανάστες», καταλήγουν οι πηγές.

https://www.tiktok.com/@ahmadomar919/video/6908672630082047237

Δείτε το βίντεο – ντοκουμέντο ΕΔΩ

Πηγή: real.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη