Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Έβρος: Ντοκουμέντα από τη δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε από τις ελληνικές Αρχές και δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό των 91 μεταναστών από νησίδα στον Έβρο, χθες Κυριακή 4 Ιουνίου.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο σημείο η ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική αλλά και διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους μετανάστες.

Ο υπεύθυνος των εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ορεστιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αμάρ Ουακίμ, βρέθηκε στο σημείο τις διάσωσης και περιέγραψε μιλώντας στο Newsbomb.gr τη δύσκολη επιχείρηση που έφεραν εις πέρας, οι ελληνικές δυνάμεις.

Όπως λέει o ίδιος, ολόκληρες οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένοι, είχαν αφεθεί στο έλεος θεού από τους διακινητές, με την κατάστασή τους τις πρώτες ώρες να είναι τραγική.

«Ήταν αφυδατωμένοι και εξαντλημένοι. Δύο ηλικιωμένοι ήταν σε άσχημη κατάσταση και τους παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες», λέει ο διασώστης ενώ πρόσθεσε πως υπήρξε και ένα περιστατικό με λιποθυμία, ενώ μια ακόμη γυναίκα έκανε εμετούς.

«Ήταν πολύ διψασμένοι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ουακίμ ο οποίος εκτιμά πως οι μετανάστες παρέμειναν στη νησίδα για περισσότερα από δυο 24ωρα.

Οι προμήθειες που είχαν μαζί τους είχαν σχεδόν τελειώσει με τον Ε.Ε.Σ να μοιράζει νερά και κρουσάν. Αφού είχαν πλέον διασωθεί, η ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που τους προσέφεραν οι εθελοντές ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των μεταναστών.

«Δεν μπορείς να το περιγράψεις…. κάποιοι πήγαν να μας φιλήσουν τα χέρια. Οι άνθρωποι γονάτιζαν κάτω σαν να έλεγαν ”επιτέλους σωθήκαμε”», περιγράφει ο κ. Ουακίμ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις δραματικές προσπάθεις διάσωσης των μεταναστών:

Έβρος: Βίντεο από τη διάσωση των 91 μεταναστών:

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή «σπρώχνει» τους μετανάστες στον Έβρο

Την ίδια ώρα, σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έπειτα κι από το χθεσινό περιστατικό στον Έβρο.

Στο σημείο βρέθηκαν και η αστυνομία, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η Πυροσβεστική, συνοριοφύλακες αλλά και η FRONTEX και μέσα σε δύο ώρες οι 91 μετανάστες που βρίσκονταν στη νησίδα, δίπλα στο χωριό Μαράσια, πέρασαν σε ελληνικό χερσαίο έδαφος και ύστερα μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, όπου θα γίνει η ταυτοποίηση τους.

Ανησυχία για νέα περιστατικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Εν μέσω ανησυχίας για νέα περιστατικά, το Newsbomb.gr, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα, ο οποίος επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους

«Την έχουμε την ανησυχία και θεωρούμε δεδομένο ότι θα συνεχίσουν έτσι τα κυκλώματα διακίνησης από την απέναντι πλευρά. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για εμάς», σημείωσε ο κ. Χαρέλας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, πίσω από την εξώθηση μεταστευτικών ροών βρίσκεται τουρκικό «δάχτυλο»«Όλο το καλοκαίρι πέρσι αυτό είχαμε. Άσχετα αν το φως της δημοσιότητας είδε η περίπτωση της “μικρής Μαρίας”. Είναι μια τακτική την οποία ακολουθούν τα κυκλώματα, με την ανοχή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Κανένας μετανάστης δεν διασχίζει μεμονωμένα τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όλοι ανήκουν σε μικρά η μεγαλύτερα γκρουπ», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Χαρέλας.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει αύξηση στην πίεση που δέχονται τα ελληνικά σύνορα, τον τελευταίο μήνα, με 236 μετανάστες να τα έχουν διασχίσει από την περασμένη Πέμπτη.

«Έχει πέσει η στάθμη του νερού και μερικά σημεία είναι πιο προσβάσιμα. Χρησιμοποιούν νησίδες ως προκάλυψη ώστε να μην τους εντοπίζουμε εμείς», εξηγεί ο κ. Χαρέλας.

Το χρονικό

Στον Έβρο, εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ από το πρωί της Κυριακής καθώς αρχικά οι μετανάστες βρίσκονται σε χώρο λίγο πιο πέρα από την περιοχή της Βύσσας, με τα 2/3 της νησίδας να αποτελούν τουρκική επικράτεια και το 1/3 ελληνική.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις προκάλεσαν την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία σε ανακοινωσή της επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας: «Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

H ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -91- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.

Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη