Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έβρος: Οι εκλογές στην Τουρκία μείωσαν τις ροές των παράτυπων μεταναστών

Οι εκλογές στην Τουρκία φαίνεται ότι μείωσαν τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Voria.gr πέρσι την ίδια εποχή οι ροές των μεταναστών που παράτυπα προσπαθούσαν να εισέλθουν στην χώρα ήταν μεγαλύτερες, ενώ φέτος η μείωση τους είναι σημαντική.

«Εκτιμούμε ότι για τη μείωση αυτή ευθύνονται οι εκλογές στην Τουρκία αλλά και οι έλεγχοι που προφανώς γίνονται στη γείτονα χώρα» ανέφερε στη Voria.gr συνοριακός φύλακας που υπηρετεί εδώ και χρόνια στην περιοχή του Έβρου.

Την ίδια ώρα όπως λέγεται έχει μειωθεί και η παρουσία των ανδρών της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής στα σύνορα, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν σταλεί εδώ και καιρό στις σεισμόπληκτες περιοχές. Αποτέλεσμα αυτού προφανώς είναι ότι οι Τούρκοι διεξάγουν περισσότερους και εντατικότερους έλεγχους για παράτυπους μετανάστες πολύ πριν τα σύνορα και το ποτάμι.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει θωρακιστεί ακόμα περισσότερο στα σύνορα του Έβρου καθώς στη μάχη έναντι των κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών έχουν ριχτεί άλλοι 250 συνοριακοί φύλακες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην πλειονότητά τους σε μάχιμες θέσεις εκτελώντας περιπολίες δίπλα στην κοίτη του ποταμού Έβρου.

Η αύξηση του αριθμού των συνοριακών φυλάκων έχει ανεβάσει το ηθικό και όσων επί χρόνια υπηρετούν στην υπηρεσία, καθώς πλέον εκτελούνται με σημαντικό αριθμό ατόμων οι περιπολίες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ενώ στην περιοχή του Τυχερού μέχρι πρότινος περιπολούσαν ανά βάρδια 4-5 συνοριακοί φύλακες, με την πρόσθεση του νέου «αίματος» χτες το βράδυ έκαναν περιπολία δίπλα στο ποτάμι 16 συνοριοφύλακες.

Την ίδια ώρα, σημαντικό εργαλείο στις περιπολίες αποτελεί το σύστημα επιτήρησης με τις θερμικές κάμερες που βοηθά τις περιπόλους να γνωρίζουν σε ποιο σημείο των συνόρων γίνεται προσπάθεια εισβολής παράτυπων μεταναστών.

Παράλληλα, σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες δηλαδή καθαρισμός χόρτων, δένδρων και χάραξη σημείων για την κατασκευή του νέου τμήματος του φράχτη που θα «σφραγίσει» την περιοχή. Το νέο τμήμα του φράχτη θα έχει μήκος 35 χιλιομέτρων, θα κατασκευαστεί στον κεντρικό Έβρο και συγκεκριμένα από την Κορνοφωλιά του δήμου Σουφλίου έως τους Ψαθάδες, κοντά δηλαδή στον δήμο Διδυμοτείχου και ουσιαστικά θα προστεθεί στα υπάρχοντα 26,5 χιλιόμετρα φράχτη που έχουν γίνει στο νότιο Έβρο και στα 12,5 που υπάρχουν στις Καστανιές.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της επέκτασης του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα υπέγραψε στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη