Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έβρος: «Παπούτσια», «βαλίτσες» και οι κωδικές συνομιλίες των αστυνομικών που περνούσαν μετανάστες

Αποκαλυπτικές είναι οι συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΛΑΣ που για μήνες είχε γίνει η σκιά των αστυνομικών στον Έβρο που κατηγορούνται ότι έναντι αμοιβής έκαναν τα στραβά μάτια σε Τούρκους διακινητές για να περάσουν στην Ελλάδα παράτυπους μετανάστες.

Είναι χαρακτηριστική η συνομιλία ενός από τους κατηγορούμενους που συνομιλεί με άλλο μέλος του κυκλώματος χρησιμοποιώντας μάλιστα κωδικές ονομασίες, όπως «βαλίτσα» και «παπούτσια», εννοώντας τους παράτυπους μετανάστες και τα χρήματα που θα έπαιρναν.

Χαρακτηριστικά στη συνομιλία αναφέρεται «Μη χάσουμε τη «βαλίτσα», τα «παπούτσια» και τη βαλίτσα. Πάλι πινέζα; Του είπα να βγει στο δρόμο, ας την αφήσει εκεί και θα περάσω να την πάρω εγώ τώρα. Να βγει λίγο στο δρόμο, εκεί πέρα σας την αφήσει και ας φύγει. Ας το αφήσει στην άκρη λίγο, ας φύγει μέσα να κρυφτεί να πάει πίσω στα άτομα».

Σε άλλη συνομιλία αστυνομικός πάλι αναφέρει: «Το «κομάντο» λέει να αφήσει μια «τσάντα». Πάλι με πήρε δύο ζευγάρια παπούτσια γιατί την άλλη φορά του έκανα παράπονα»

Η συγκεκριμένη συνομιλία που έχει καταγραφεί στις αρχές Μαΐου αναφέρει τις κωδικές ονομασίες «κομάντο» που σημαίνει διακινητής και «παπούτσια» αλλά και τη λέξη «τσάντα» που όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών είναι το παράνομο όφελος από τη διακίνηση . Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα ο συγκεκριμένος αστυνομικός φαίνεται να αναζητά τη συγκεκριμένη «τσάντα»: «Κάπου στη γωνία λέει το άφησε. Να τη φαίνεται εκεί. Πρέπει να είναι στην πινακίδα. Ναι, ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Θα σταματήσω πιο πίσω εγώ για να την πάρω».

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 20.000 ευρώ, 850 λίρες Τουρκίας, 2.000 δολάρια, αλλά και χαρτονομίσματα Ασίας, εντόπισαν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. στην έφοδο που έκαναν στα σπίτια των πέντε αστυνομικών που συνελήφθησαν στη βόρεια Ελλάδα.

Ήδη έχει προκύψει ότι τέσσερις Τούρκοι διακινητές είχαν συχνά συνομιλίες με τους Έλληνες Αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους φρόντιζαν να κάνουν περιπολίες με την ίδια σύνθεση και φέρονται να ειδοποιούσαν ποια σημεία ήταν ακάλυπτα ώστε να τα προτιμούν οι Τούρκοι διακινητές.

Πρόκειται για τέσσερις Αρχιφύλακες και έναν Ανθυπαστυνόμο, οι οποίοι υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία από το 2000, και όλοι τους αποτελούν οργανική δύναμη του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email