Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Έβρος: Περισσότερους από 1.000 μετανάστες στέλνουν οι Τούρκοι

Περίπου 1.000 μετανάστες επιχειρούν καθημερινά, συνοδεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να περάσουν τον Έβρο και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Αυτές οι πιέσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά τον τελευταίο μήνα, όπως παρατηρούν οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έχουν εντοπίσει ένα νέο σχέδιο της τουρκικής πλευράς να έχει διαθέσιμους παράτυπους μετανάστες κοντά στις όχθες του Έβρου, ώστε με κάθε ευκαιρία να τους σπρώχνουν στην Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά κατά μήκος της δικής της συνοριογραμμής με τον Έβρο, στοιβάζει μετανάστες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, αγροικίες, στάνες και χοιροστάσια.

Κατά διαστήματα και περιστασιακά τους παρέχει την υποτυπώδη τροφή, ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται ξαφνικά φορτηγά, στα οποία επιβιβάζουν τους μετανάστες τους οδηγούν στο ποτάμι και τους πιέζουν με τη βία να περάσουν στην απέναντι όχθη και το ελληνικό έδαφος.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν οι 92 μετανάστες, οι οποίοι υπέστησαν τον απόλυτο εξευτελισμό, το ξεγύμνωμά τους, απειλές, ακόμη και πιστόλι στον κρόταφο έβαλαν σε κάποιους, όταν αρνήθηκαν να περάσουν το ποτάμι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στη Σύνοδο Υπουργών αναφέρθηκε και στο θλιβερό περιστατικό με τους 92 μετανάστες, τους οποίους η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στην ελληνική όχθη του ποταμού. Διαβεβαίωσε δε, πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Εξερχόμενος από τη Σύνοδο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων δήλωσε: “Η Ελλάδα φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία και στον Έβρο και στη θάλασσα του Αιγαίου. Και αυτό γίνεται ενάντια στη συνεχή, προκλητική εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την τουρκική ηγεσία, η οποία ορισμένες φορές συμπεριφέρεται με απολύτως απάνθρωπο και βάρβαρο τρόπο, όπως αποδεδειγμένα συνέβη στο πρόσφατο περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο, που η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας τον Frontex, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη θέση της για τα πραγματικά περιστατικά και ενισχύοντας τις δομές αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, περιλαμβανομένης της οικονομική στήριξης του φράχτη που κατασκευάζεται στα σύνορα της Ελλάδος με τη Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου”.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη