Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Έβρος: Ποντιακή λύρα ύψους 3 μέτρων δεσπόζει στον Ποντιακό οικισμό των Πεύκων στην Αλεξανδρούπολη

Μία παραδοσιακή ποντιακή λύρα ύψους 3 μέτρων βρίσκεται εδώ και 6 χρόνια στην πλατεία του οικισμού των Πεύκων του δήμου Αλεξανδρούπολης στον Έβρο.

Πρόκειται για μία ιδέα του αείμνηστου ποντιακής καταγωγής Πολυχρόνη Νικολαΐδη που υλοποιήθηκε με την βοήθεια των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ρίζες” και την απαραίτητη συμβολή του ειδικού σε μεταλλικές κατασκευές Αντώνη Μπαλούτσου.

Ένα επιβλητικό μνημείο που όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κατασκευαστής Αντώνης Μπαλούτσος : “Σαν κατασκευή είναι μια πρόκληση για εμένα, αν αναλογιστή κανείς το βάρος σε μνήμες που μεταφέρει, ακόμα και χωρίς το άκουσμά της.” και συμπληρώνει: “Χτίζοντας ένα μικρό λιθαράκι μνήμης και ιστορίας, κόντρα στην προσπάθεια αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού… ένεκα της ημέρας.”

Για την προσφορά του στην ποντιακή παράδοση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων “Οι Ρίζες” βράβευσαν τον Αντώνη Μπαλούτσο με ειδική πλακέτα που του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου “Οι Ρίζες” Μιχάλη Νικολαΐδη και υιού του εμπνευστή της ιδέας.

Ο ίδιος ο κατασκευαστής σε παλαιότερη ανάρτησή του αναφέρει:

‘’Η μουσική και τα όργανα που την δημιουργούν, εφευρέθηκαν από τον άνθρωπο για να μπορέσει να εκφράσει τα συναισθήματα του με έναν διαφορετικό τρόπο.
Η ποντιακή λύρα πέραν των συναισθημάτων που μπορεί να εκφράσει, έχει ένα ακόμα ‘′βαρύ′’ φορτίο που κουβαλάει.
Ζωντανεύει μνήμες από την αλησμόνητη Πατρίδα τον Πόντο.
Εύχομαι το μνημείο αυτό να κρατήσει περισσότερο ζωντανές τις μνήμες αυτές στο κοίταγμα του, κι ας μην ακούγετε το άκουσμα των χορδών της.’’

Στον Πολυχρόνη Νικολαΐδη που το εμπνεύστηκε. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη