Οι Έλληνες αρματιστές έχουν κατ’ επανάληψη δείξει τις μεγάλες τους δυνατότητες και θα το επαναλάβουν όσες φορές χρειαστεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί μα παίρνει τις απαντήσεις που του αξίζουν. Κι αν τολμήσει να προκαλέσει επί του πεδίου, ο Έβρος είναι εδώ.
Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Γενικό Επιτελείο Στρατού προκειμένου να αναβαθμίσει το αρματικό δυναμικό της χώρας. Το μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard αναμένεται να αγγίξει το 1 δις ευρώ αν αποφασιστεί τελικά η αναβάθμιση του συνόλου τόσο των Leopard 2A4 όσο και των παλαιότερων Leopard 1A5.
Το Eπιτελείο φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην Γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegmann GmbH για την αναβάθμιση τόσο των 183 αρμάτων μάχης Leo 2A4 όσο και των 500 Leo1A5 τα οποία μαζί με τα πανίσχυρα Leopard 2 ΗEL αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της άμυνας στη Θράκη και ειδικότερα στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο. Οι Γερμανοί έχουν ήδη προσφέρει ένα πλήρες πακέτο αναβάθμισης για τα Leo 2A4 αλλά και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Leo 1A5 το οποίο αφορά νέο υπερσύγχρονο θερμικό σύστημα εντοπισμού στόχων και σκόπευσης.
Το μεγάλο πρόγραμμα το οποίο αφορά τα 183 Leopard 2A4 προβλέπει ουσιαστικά αντικατάσταση τόσο του κινητήρα όσο και του συνόλου των ηλεκτρονικών-αισθητήρων του άρματος, επιπλέον θωράκιση και αλλαγή του πυροβόλου των 120 χλστ με τοποθέτηση καινούργιου σωλήνα ίδιου διαμετρήματος αλλά μεγαλύτερου μήκους. Με δυνατότητα για βολές ακριβείας κάθε είδους πυρομαχικών τελευταίας τεχνολογίας. Η αναβάθμιση θα φέρει τα Ελληνικά Leo 2A4 σε επίπεδο 2Α7. Όμως το πιο σημαντικό ίσως βήμα εκσυγχρονισμού αφορά την τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι το δοκιμασμένο Ισραηλινής κατασκευής Trophy.
Το ενεργητικό σύστημα προστασίας (APS) δοκιμασμένο σε πραγματικές επιχειρήσεις τεθωρακισμένων στο Ισραήλ προστατεύει το άρμα μάχης από επιθέσεις αντιαρματικών πυραύλων, ρουκετών και βομβίδων με ταυτόχρονο εντοπισμό της θέσης από την οποία βάλλουν οι εχθρικές δυνάμεις. Με ραντάρ αισθητήρων περιμετρικά τοποθετημένων στο σκάφος του άρματος καλύπτει ολοκληρωμένα σε 360 μοίρες το τεθωρακισμένο με άμεση αντίδραση εκτόξευσης αντιμέτρων όταν εντοπιστεί απειλή. Εκρηκτικά βλήματα καλύπτουν το άρμα σχηματίζοντας «ασπίδα» με στόχο την εξουδετέρωση του αντιαρματικού βλήματος πριν καν χτυπήσει είτε στον πύργο είτε στο σκάφος. Το σύστημα Trophy της εταιρείας Rafael χρησιμοποιείται με επιτυχία από το 2009 στον Ισραηλινό στρατό ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε και στα Αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1A1/2.
Ο «τεθωρακισμένος» Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης μαζί με τους Επιτελείς του «τρέχουν» ήδη με διαδικασίες fast track το πρόγραμμα. Στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού υπό την καθοδήγηση και στήριξη του ΓΕΕΘΑ που έχει πλέον ως προτεραιότητα την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς, είναι εντός του 2022 να «κλειδώσει» η συμφωνία και το συντομότερο να αρχίσουν οι διαδικασίες σταδιακής αναβάθμισης και των 683 αρμάτων μάχης. Και μάλιστα ο εκσυγχρονισμός των Leopard 2Α4 αλλά και των εξαιρετικά αποτελεσματικών 1Α5 να πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα ώστε μεγάλο μέρος των χρημάτων να επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία και να απασχοληθούν Ελληνικά χέρια. Με την Krauss Maffei Wegmann GmbH να έχει ήδη απαντήσει θετικά στο Ελληνικό αίτημα-όρο για να προχωρήσει η συμφωνία.
Τα αναβαθμισμένα Leopard 2Α4 και 1Α5 όταν προστεθούν στα πανίσχυρα Leopard HEL αλλά και στα παλαιότερα αλλά ιδιαίτερα αξιόπιστα και άριστα συντηρημένα Μ48 Molf και M60 τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε Μονάδες των νησιών εκτινάσσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποτρεπτική ισχύ του αρματικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στην περιοχή ευθύνης του Δ ΣΣ στη Θράκη όσο και της ΑΣΔΕΝ στο Αιγαίο.
Άλλωστε οι Έλληνες αρματιστές έχουν κατ’ επανάληψη δείξει τις μεγάλες τους δυνατότητες με πιο πρόσφατη τη νέα «πρωτιά» στον διαγωνισμό αρμάτων στην Ξάνθη με αντιπάλους Αμερικανούς οι οποίοι επιχειρούν με τεθωρακισμένα Abrams.
ΠΗΓΗ: newpost.gr