Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Έκθεση – κόλαφος κατά της Τουρκίας από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Καταπέλτης κατά της Τουρκίας είναι η έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στέλνοντας ξεκάθαρα προειδοποιητικά μηνύματα στην Αγκυρα για την επιθετική πολιτική της.

Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για ιστορικό χαμηλό στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, εξέλιξη, που οφείλεται στην εχθρική τουρκική εξωτερική πολιτική προς την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και στις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά των Βρυξελλών.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, στις παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και στο παράνομο μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο. Επίσης, καταδικάζεται η εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία, την Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ασκούν εξαιρετικά σκληρή κριτική για όλα όσα έχουν συμβεί στη γείτονα χώρα τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικότερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όπου καταγράφεται σαφής οπισθοδρόμηση, και στις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Προειδοποιούν την Αγκυρα

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της στην πορεία προς την ΕΕ καθώς παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της επιδιώκει ολοένα και περισσότερο την αποστασιοποίησή της από τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που η υφιστάμενη αρνητική τάση δεν αναστραφεί επειγόντως η επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αναφορά γίνεται και στην κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων από την τουρκική κυβέρνηση, με τη συνεχιζόμενη μαζική φυλάκιση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΕ.

Όπως διαπιστώνουν οι ευρωβουλευτές, η κοινωνία των πολιτών αντιστέκεται στην ευρεία χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών από την τουρκική κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η συνέχιση της οικονομικής στήριξης τουρκικών οργανώσεων και φορέων.

Πηγή: imerisia.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη