Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Έλληνες για ψωμί… μέχρι και λιμουζίνες σε Τουρκία και Βουλγαρία

Την πλήρη κάλυψη των καθημερινών και όχι μόνο αναγκών μεγάλης μερίδας Ελλήνων φέρεται πως καλύπτουν οι αγορές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

«Η Ορεστιάδα έχει τρεις πύλες εξόδου από την χώρα, μία για την Τουρκία και δύο για την Βουλγαρία. Είναι γεγονός πως οι Έλληνες πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες για κοσμήματα, φορέματα, νυφικά, κοστούμια, φτιάχνουν τα μαλλιά τους στα κομμωτήρια, αλλά και για να πραγματοποιήσουν μίνι γαμήλια γλέντια» τονίζει στο GRTimes.gr η πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Φιλιώ Μυλωνά.

Σύμφωνα με την κ. Μυλώνα εκτός από τα παραπάνω αρκετοί κουβαλούν ακόμη και ψωμιά από αυτές τις χώρες, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί πως έρχονται με λιμουζίνες από τα γειτονικά κράτη και μεταφέρουν τις νύφες για να τις πάνε στην εκκλησία. «Από κάθε γειτονιά στέλνουν ένα με δύο άτομα και αγοράζουν ψωμιά για όλη την εβδομάδα. Στη συνέχεια τα καταψύχουν και μόλις τελειώσουν πηγαίνουν οι επόμενοι. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά που έρχονται πολυτελή αυτοκίνητα από Βουλγαρία και Τουρκία για γάμους. Ωστόσο, σε αυτά δεν εμπλέκονται Έλληνες, αλλά συνήθως η επαφή γίνεται μέσω τρίτων».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες είναι και τα bachelors που πραγματοποιούνται στις παραπάνω χώρες, ενώ εκτός από τα γαμπριάτικα κοστούμια και νυφικά οι Έλληνες αγοράζουν λάστιχα αυτοκινήτων, σιροπιαστά… και φύλλα για να φτιάξουν πίτες.

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της LION Limousine Service, Γιανκανίδη Γιώργο που δραστηριοποιείται στην ενοικίαση πολυτελών οχημάτων με έδρα την Ξάνθη, ο οποίος εξήγησε πως το κόστος για την ενοικίαση ενός πολυτελούς αυτοκινήτου στην Ελλάδα ξεκινάει από τα 50 ευρώ την ώρα και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ. «Είναι ανάλογα την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουμε στο εκάστοτε πελάτη μας. Όσο πιο μακριά πρέπει να πάμε, τόσο πιο πολύ αυξάνεται το κόστος. Επίσης, εάν θέλει το όχημα ένα νεόνυμφο ζευγάρι μόνο για φωτογράφηση, δίχως να «καίει» βενζίνη είναι άλλη η τιμή από το να τους μεταφέρει στην εκκλησία».

Σε Τουρκία και Βουλγαρία για είδη γάμων των 90% των νεόνυμφων στην Ελλάδα

«Το 90% των νεόνυμφων πηγαίνουν σε Τουρκία και Βουλγαρία για να ψωνίσουν είδη γάμων, όπως μπομπονιέρες, νυφικά και κοστούμια. Το μόνο που δεν φέρνουν είναι λουλούδια, αλλά στην Ορεστιάδα έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα μαγαζιά με είδη γάμου. Η περιοχή εδώ ρημάζει όλο και περισσότερο, διότι η Βουλγαρία είναι μόλις 15 λεπτά από την Ορεστιάδα» αναφέρει το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας που είναι ιδιοκτήτης ανθοπωλείου στην περιοχή, Βασίλης Κιλιτζίδης.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας συμπληρώνει τα εξής: «Καταλαβαίνουμε την οικονομική δυστοκία όλων των ανθρώπων, ωστόσο στο «όνομα» της φθηνότερης βενζίνης… τάχα μου, αγοράζουν από γλυκά μέχρι πάμπερς. Αυτό είναι ντροπή».

Λαϊκή αγορά στην Ανδριανούπολη και τελωνεία τα «αγκάθια» της τοπικής οικονομίας στον Έβρο

Σύμφωνα με τη Φιλιώ Μυλωνά οι επιχειρήσεις στην Ορεστιάδα κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των τριών πυλών εξόδου που υπάρχουν στην περιοχή και σε συνδυασμό με την ατέλεια στο τελωνείο της Τουρκίας που είναι στα 175 ευρώ, φέρνουν την τοπική οικονομία σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. «Φέρνουν την «Άρτα και τα Γιάννενα» από την Τουρκία. Εδώ κλείνουν τα πάντα κι εκεί ευδοκιμούν τα πάντα».

Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος προσθέτει στο GRTimes.gr πως οι περισσότεροι πηγαίνουν στην Τουρκία (Ανδριανούπολη) για να αγοράσουν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. «Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής υποφέρει, διότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές «απέναντι». Σκεφτείτε πως κάθε Παρασκευή, διεξάγεται η λαϊκή αγορά στην Ανδριανούπολη, όπου γίνεται «λαϊκό προσκύνημα» από Έλληνες».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email