Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Ένας Αλεξανδρουπολίτης αστυνομικός, συλλέκτης παλιών παιχνιδιών

Η συλλογή με τα εκατοντάδες παλιά και σπάνια παιχνίδια του Γιώργου Καλαϊτζίδη,  μας ταξιδεύει στα καλύτερά μας χρόνια.

Μία πρωτοποριακή έκθεση παλαιών παιχνιδιών διοργανώθηκε στον χώρο του Πολιτισμικού Συλλόγου Νίψας , λίγες μέρες πριν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν παιχνίδια από παλιότερες εποχές.

 Τα παιχνίδια της έκθεσης ήταν μέρος της προσωπικής συλλογής  του αστυνομικού και συνόδου αστυνομικών σκύλων Γιώργου Καλαϊτζίδη, ο οποίος κατάγεται από τη Νίψα.

«Ξεκίνησα να συλλέγω παιχνίδια πριν δέκα χρόνια», μας λέει ο συλλέκτης. «Τα βρίσκω στο διαδίκτυο, σε βιβλιοπωλεία και σε παιχνιδάδικα, που έχουν στις αποθήκες τους παλιά παιχνίδια. Αυτά που έχω στη συλλογή μου είναι της δεκαετίας του 60 και πιο σύγχρονα . Παιχνίδια ελληνικών εταιρειών που διατηρούσαν εργοστάσια ακόμα και σε επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.»

Παιχνίδια τσίγκινα, πλαστικά, επιτραπέζια, ηλεκτρονικά, playmobil, ξύλινα ποδοσφαιράκια, Retro υπολογιστές, στρατιωτάκια, στρουμφάκια, κούκλες, λούτρινα, αυτοκόλλητα, υπερατού, ποδήλατα, Pedal Cars, Video Games, ψιλικά εποχής, σβούρες,  Αθλητικά 90’s, κόμικς, η Μάγια η μέλισσα και ο Βίλυ, η Bibi-bo, η Παταπούφα έχουν την τιμητική τους.

«Θέλω μέσω των παιχνιδιών οι επισκέπτες της έκθεσης να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της νοσταλγίας και να ξεναγηθούν στις εικόνες της παιδικής τους ηλικίας», επισημαίνει ο κ.Καλαϊτζίδης.

«Σαν παιδί, οι γονείς μου δεν μου στέρησαν ποτέ τα παιχνίδια. Θυμάμαι τον πατέρα μου, που μαζί με την εφημερίδα του, αγόραζε πάντα κι ένα playmobil για να μου φέρει», λέει  συγκινημένος.

«Συλλέγοντας παιχνίδια αισθάνομαι ότι ταξιδεύω στα λημέρια της παιδικής μου ηλικίας και ξαναζώ στιγμές με αγαπημένα μου πρόσωπα», μας εξομολογείται και καλεί όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφτούν την έκθεση στη  Νίψα να επισκεφτούν την έκθεση Back to the Retro AXD, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία στις 5,6 και 7 Ιουλίου , στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου θα εκτεθούν ακόμα περισσότερα παιχνίδια της προσωπικής του συλλογής για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη