Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Ένα «ισχυρό» ΔΠΘ υποσχέθηκε κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες 09/04 ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και είχε σειρά επαφών. Ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα παρουσία του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Σχέδιο για ένα «ισχυρό» ΔΠΘ σε βάθος χρόνου

Από νωρίς το πρωί ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος είχε πολύωρη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.

Ναι μεν η συνάντηση κράτησε πολλές ώρες, αλλά οι δηλώσεις του κου Συρίγου και του πρύτανη Αλέξανδρου Πολυχρονίδη ήταν λιτές και φειδωλές. «Συναντηθήκαμε με τις πρυτανικές αρχές συζητήσαμε εκτενώς, άκουσα τους προβληματισμούς τους. Συζητήσαμε για το μέλλον του Δημοκρίτειου. Ο στόχος όλων μας είναι να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο σε βάθος χρόνου θα είναι ισχυρό και θα είναι από τα πρώτα της χώρας», δήλωσε ο κος Συρίγος.

Ο υφυπουργός δεν ανέφερε τίποτα για την επαναλειτουργία των σχολών δια ζώσης, ούτε και σε σχετική ερώτηση του «Χ» για τις αντιδράσεις των φοιτητών που υπάρχουν και σε τοπικό επίπεδο για το νέο νόμο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προβλέπει μεταξύ άλλων και πανεπιστημιακή αστυνόμευση. «Συζητήσαμε για το μέλλον του πανεπιστημίου. Δεν συζητήσαμε για τον νόμο», απάντησε. Ο πρύτανης περιορίστηκε στο να ευχαριστήσει τον υφυπουργό για τον ενδιαφέρον του για το ΔΠΘ.

Στο γραφείο του στο κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος τον κο Συρίγο. Σε μια επίσης λιτή ανακοίνωση του γραφείου τύπου του περιφερειάρχη γίνεται γνωστό ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το ΔΠΘ και στα πανεπιστημιακά τμήματα που υπάρχουν στην Καβάλα και στη Δράμα και στις δυνατότητες ανάπτυξής τους.

Ενίσχυση του ΔΠΘ σε πληθυσμό και σε επιστημονικά πεδία ζήτησε ο Ε. Στυλιανίδης

Στα γραφεία της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής μετά την συνάντηση που είχε ο υφυπουργός ενημέρωσε περαιτέρω για τις επαφές που είχε στην Κομοτηνή λέγοντας πως στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το ακαδημαϊκό μέλλον της Θράκης και στόχος είναι -όπως είχε αναφέρει και προηγουμένως στην Πρυτανεία- ένα πανεπιστήμιο ισχυρό που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε βάθος δεκαετιών.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ανέφερε για τον υφυπουργό πως είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα δρώμενα της Θράκης και πως την αγαπάει. «Πιστεύω και έχω εμπιστοσύνη ότι αυτά θα τα χειριστεί (σ.σ. τις εξελίξεις που αφορούν την Θράκη) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι ώστε αυτός ο τόπος να έχει το μέλλον που του αξίζει. Όπως πάντα λέω αυτός ο τόπος είναι προικισμένος από τον Θεό», σημείωσε ο Μητροπολίτης.

Με την σειρά του ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο υφυπουργός έχει σταθεί αρωγός στα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και την ανάδειξή της. Έκανε γνωστό ότι ζήτησαν από τον κο Συρίγο την ενίσχυση του ΔΠΘ και σε πληθυσμό και σε επιστημονικά πεδία και «πιστεύω ότι πάνω σε αυτό βρήκαμε πόρτες ανοιχτές».

Παράλληλα συζητήθηκε πως μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής εκκλησίας στηρίζοντας πρωτοβουλίες της τοπικής Μητροπόλεως «που τονώνουν και το εθνικό και το θρησκευτικό φρόνημα στην περιοχή και αξιοποιούν υποδομές που στο παρελθόν έχουν μείνει αναξιοποίητες» συμπλήρωσε ο κος Στυλιανίδης.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο κος Συρίγος-τουλάχιστον για τις επαφές που είχε στην Κομοτηνή- δεν αναφέρθηκε στην ίδρυση νέων τμημάτων ή σε κάποια ενδεχόμενη αλλαγή των υφιστάμενων.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email