Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη Θράκη (VIDEO)

Από το πρωί τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα στην περιοχή της Θράκης με πρώτη θα πλήττεται η Ξάνθη. Βίντεο και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην σελίδα ¨Καιρικά Νέα Θράκης» στο facebook, δείχνουν την ένταση του φαινομένου.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτ. Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/ 6.

Έχει γίνει προσωπική επικοινωνία από ΓΓΠΠ με κάθε περιφερειάρχη και τους έχει κοινοποιηθεί το παραπάνω. Θα σταλεί 112 σε όλες τις περιοχές.

«Η ατμοσφαιρική διαταραχή είναι σημαντική και επηρεάζει μεγάλο τμήμα της Ελλάδας», ανέφερε αρχικά ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Στις «επικίνδυνες» περιοχές για την εκδήλωση πλημμυρών λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, Σποράδες και Εύβοια.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αιφνίδιες πλημμύρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς στη Δυτική Στερεά, τη βορειοδυτική Πελοπόνησσο, και τη Θεσσαλία, όπου αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Επίσης συνέστησε προς τους πολίτες να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση, και να μη διασχίζουμε πεζοί ή με όχημα, δρόμους, χειμάρρους και σημεία που έχουν πλημμυρήσει.

«Κόκκινος συναγερμός» για πλημμυρικά φαινόμενα

Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί εξαιτίας των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, απηύθυνε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με βάση την πρόγνωση των μετεορολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 Δευτέρα 13/6:

1. Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

2. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

3. Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δ. Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

4. Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκείας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Το υπουργείο απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
  • Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη