Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ένωση Ορεστιάδας: Αντίσταση για τις τιμές ηλίανθου, τι γίνεται με τις προθέσεις σποράς

Άγονος ο διαγωνισμός πώλησης της εσοδείας που θα βγει τη νέα σεζόν.

Σε διαγωνισμό για την πώληση 20.000 τόνων ηλίανθου ο οποίος θα βγει τη νέα σεζόν και αφού υπογραφούν συμβόλαια με τους παραγωγούς, προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας Η ΕΝΩΣΗ.

Όπως όμως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Λάμπης Κουμπρίδης, ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος, καθώς οι προσφορές που δόθηκαν από εταιρείες βιοντίζελ δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Ο Συνεταιρισμός ζητά τουλάχιστον τα περσινά 37 λεπτά και στα φετινά συμβόλαια, καθώς έχει μεγάλη παραγωγή και αποτελεί σε παραγωγικό επίπεδο, εκ των μεγαλύτερων παικτών.

Πέρσι στην εν λόγω περιοχή, όπως μας είπε ο κ. Κουμπρίδης, εσπάρησαν περί τα 85.000 στρέμματα, έκταση, που ενδεχομένως επιτευχθεί -ίσως και ξεπεραστεί- και τη φετινή σεζόν. Η αναμενόμενη δε ποσότητα πρόκειται να κυμανθεί, όπως υπολογίζει ο κ. Κουμπρίδης στους 20.000 τόνους. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν υπάρχει βιασύνη στους παραγωγούς για τα συμβόλαια και τις σπορές, αφού υπάρχει ένα ακόμα δίμηνο-τρίμηνο περίπου έως αυτές.

Στο νομό Σερρών παγωμάρα επικρατεί στις τάξεις των παραδοσιακών παραγωγών ηλίανθου, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Παύλος Αραμπατζής που μέχρι πέρσι έβαζε προϊόν 200 και 300 στρέμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν ακόμα υπογραφεί συμβόλαια στην περιοχή και υπάρχει στάση αναμονής.

Στο νομό Μαγνησίας, τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, το ενδιαφέρον για τις σπορές φαίνεται πολύ περιορισμένο, όμως υπάρχει ακόμα χρόνος. Συμβόλαια, επίσης, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα.

Πηγή: agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email