Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Έρχεται δεύτερος σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Η χώρα θα κατασκευάσει και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη». «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην ενεργειακή κρίση»

«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας.

Για την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, ανέφερε ότι δε μπορούν να αποκλειστούν εκβιασμοί από τη Ρωσία, λέγοντας πως ενδεχομένως να προκληθούν νέες ανατιμήσεις. Αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα για τις αξίες των ευρωπαίων πολιτών. Έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η στήριξη στην ενέργεια ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί στους πιο ευάλωτους μέχρι να περάσει η κρίση.

Σε ένα πανευρωπαίκό πρόβλημα χρειάζεται πανευρωπαϊκή λυση. Κοινή ενεργειακή πολιτική στην ΕΕ και μετά από ελληνική πρωτοβουλία η Ευρ. Επιτροπή θα σχεδιάσει ένα σχέδιο τέτοιο μέσω ενός κοινού ταμείου. Να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να βαρύνεται δυσανάλογα ο ελληνικός προύπολογισμός, είναι υποχρέωση της Ευρώπης.

Η μόνη απάντηση στην ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης είναι η γρήγορη απεξάρτηση από φυσικό άεριο και υδρογονάνθρακες γενικότερα.

Είναι εμφανές, τόσο για την κλιματική κρίση όσο και για γεωπολιτικούς λόγους. Να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη και ανεξάρτητη χώρα».

Δεύτερος σταθμός φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα σύνθετο ενεργειακό σχέδιο με γνώμονα το οικονομικό και περιβαλλοντικό συμφέρον της χώρας , αλλά και βάσει του ρόλου που θα έχει η Ελλάδα στον νέο χάρτη. Το συγκεκριμένο πρόγραμα αποκτά στρατηγική σημασία.

Ζήτησα την συνάντηση αυτή για να δώσω το έναυσμα της κοινής στάσης της χώρας μας. Στην Ουκρανία αμφισβητείται η ελευθερία των λαών, το δημοκρατικό κεκτημένο. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση , καθαρή, βροντερή και προς όλους. Είναι το δικό μας χέρι σε αυτήν. Σε έναν τόπο που ιδρύθηκε η φιλική Εταιρεία και άναψαν οι πρώτες σπίθες προς την ανεξαρτησία. Είναι μία προειδοποίηση πως κανένας μιμητής του αναθεωρητισμού δε θα δράσει στην περιοχή μας.

Η Ρωσία δεν έχει άλλο δρόμο από το να σταματήσει τον πόλεμο και επανερχόμενοι στην ειρηνική συνύπαρξη να πάρει και αυτή τη θέση της σε έναν κόσμο που βλέπει μπροστά. Η δημοκρατία μας χρειάζεται όλους.

Αυτή η περιπέτεια που ναρκοθετεί τα θεμέλια του ελεύθερου κόσμου μπορεί να γίνει ευκαιρία προκειμένου η σύγχρονη δημοκρατία να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά, μία ευκαιρία να ανανεώσει το περεχόμενο των αξιών της, να αυτοοργανώσει την προστσία της από το νέο σκοταδισμό.

Αν ξεπεράσουμε τον εφυσηχασμό μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία μας, προκειμένου να αντισταθεί στον αυταρχικό ιο και αρκετά επιθετικό για να τον εξαφανίσει, είναι τα λόγια του Γκάρι Κασπάροφ.
Αυτός ο επίλογος ας γίνει ο πρόλογος της δικής μας αποφασιστικής δράσης, η δημοκρατία και ο πολιτισμός δε γράφεται μόνο με πρόσωπα αλλά από τους λαούς», ανέφερε κλείνοντας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email